Οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν κρατούμενες από φυλακή των Κούρδων

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε σήμερα ότι «απελευθέρωσε» γυναίκες που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίθεση από τη γειτονική Τουρκία.

Μια μονάδα «στρατιωτών του χαλιφάτου» επιτέθηκε χθες Τετάρτη στο αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ράκα, «απελευθερώνοντας έναν ορισμένο αριθμό μουσουλμάνων γυναικών που είχαν απαχθεί» από τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚ που αναρτήθηκε στο δίκτυο Telegram.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η εθνικότητα των γυναικών αυτών ούτε αν συνδέονται με το ΙΚ.

Αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ που ηττήθηκε τον Μάρτιο με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν χιλιάδες τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους σε φυλακές και σε στρατόπεδα στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές αρχές, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ΙΚ λόγω της επιχείρησης της Άγκυρας.

Την Κυριακή, οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι σχεδόν 800 γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών διέφυγαν από στρατόπεδο εκτοπισμένων στο Άιν Ίσα, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους φιλοτούρκους Σύρους βοηθητικούς.

Τουλάχιστον τρεις Γαλλίδες που κρατούνταν «ανακτήθηκαν» από τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες συγγενών τους τις οποίες οι τελευταίοι διαβίβασαν στον δικηγόρο τους.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, πέντε τζιχαντιστές του ΙΚ απέδρασαν από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις. Το Βέλγιο επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη διαφυγή δύο Βέλγων τζιχαντιστών.

Ο Μαζλούμ Άμπντι, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» των επιχειρήσεων κατά του ΙΚ. Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές» επιχειρήσεις, είπε.

Στη διάρκεια της πολύχρονης μάχης κατά του ΙΚ, οι SDF είχαν επωφεληθεί από την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

Τον Μάρτιο, οι κουρδικές δυνάμεις ανακήρυξαν το τέλος του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου τους στην Μπαγούζ. Από τότε, οι SDF εντοπίζουν τζιχαντιστές που πέρασαν ξανά στην παρανομία και σχημάτισαν πυρήνες εν υπνώσει, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί αλλά και 2.500 έως 3.000 ξένοι από 54 χώρες, κρατούνται στις φυλακές των Κούρδων στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές κουρδικές αρχές.

Επιπλέον, σε στρατόπεδα εκτοπισμένων φιλοξενούνται υπό αυστηρή επιτήρηση 12.000 ξένοι, 4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά τζιχαντιστών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ