Οι απειλές Τραμπ για καταστροφή της οικονομίας της Τουρκίας, "βούλιαξαν" τη λίρα

Αυστηρότατη προειδοποίηση απευθύνει στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει της επιχείρησης της Άγκυρας στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, από όπου απομακρύνονται τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στο twitter με ύφος που θυμίζει περισσότερο… Ρωμαίο αυτοκράτορα, προειδοποίησε ότι θα «συνθλίψει» την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που κάνει οτιδήποτε «εκτός ορίων».

«Όπως έχω δηλώσει εμφατικά ξανά, και τώρα απλώς το επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε που εγώ, μέσα στη μεγάλη και απαράμιλλη σοφία μου, θεωρήσω εκτός ορίων, θα καταστρέψω εντελώς θα συνθλίψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει παλαιότερα!). Πρέπει, με την Ευρώπη και τους άλλους, να προσέχουν…», έγραψε στο twitter.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά τις απειλές Τραμπ

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «να καταστρέψει ολοσχερώς και να εξολοθρεύσει» την τουρκική οικονομία στην περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που ο ίδιος, με την «ανυπέρβλητη σοφία» του, θεωρήσει είναι ότι «εκτός ορίων», έπειτα από την απόφασή του να δώσει διαταγή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία.

Η τουρκική λίρα διολίσθησε 2% στο 5,82 έναντι του δολαρίου. Αν η τουρκική λίρα «επηρεαστεί πραγματικά» από τις απειλές των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη ανταπόκριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν θα προχωρήσει με εισβολή στη Συρία, δήλωσε ο Brendan McKenna της Wells Fargo Securities στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα μπορούσαν να φέρουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ο τύπος των κυρώσεων θα είχε επίσης αντίκτυπο στο τουρκικό νόμισμα.

Η λίρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα από ενδεχόμενες κυρώσεις που συνδέονται με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζονται με κυρώσεις που συνδέονται με τη Συρία.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ