Νέα στοιχεία για το φορτηγό της φρίκης: 15χρονο κορίτσι μέσα στο φορτηγό με τα 39 πτώματα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που διαρκών βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας για το φορτηγό στο Έσεξ στο οποίο βρήκαν ασφυκτικό θάνατο 39 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σε αυτό επέβαινε και ένα 15χρονο κορίτσι, που πέθανε τραγικά μαζί με τα υπόλοιπα 38 άτομα. Οι περισσότερα άνθρωποι ήταν από το Βιετνάμ, με τα Βιετναμέζικα μέσα να αναφέρουν πως οι ηλικίες κυμαίνονταν από 15 έως 45 ετών.

Η πλειονότητα των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο κοντά στο Λονδίνο την Τετάρτη ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, δήλωσε το Σάββατο αξιωματούχος της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται.

Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα – 38 ενηλίκων και ενός εφήβου – την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι, όμως το Πεκίνο επεσήμανε ότι η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Κινέζοι και Βιετναμέζοι αξιωματούχοι πλέον συνεργάζονται στενά με τη βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν οι πρεσβείες τους.

Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», τόνισε την ώρα που από μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς.

«Εξακολουθώ να συγκεντρώνων πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελετή απόψε για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».

Ο Ναμ εξήγησε ότι γνώριζε πως συγγενείς των θυμάτων ταξιδεύουν προς τη Βρετανία και δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι έχει δώσει εντολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνδράμει τη βρετανική αστυνομία στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η Νγκε Αν είναι μία από τις πιο φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ, πολλοί κάτοικοι της οποίας πέφτουν θύματα παράνομων διακινητών και καταλήγουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Μάρτιο το Pacific Links Foundationμ, ένας οργανισμός κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.

Πολλοί περνούν από τη Ρωσία ή την Κίνα με πλαστά διαβατήρια, ενώ όλο το ταξίδι ενδέχεται να κοστίσει έως και 36.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ναμ, άλλοι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι κατάγονται από τη γειτονική επαρχία Χα Τινχ, από την οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους 41.790 άνθρωποι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία αλλού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα από τα θύματα από την Χα Τινχ, η 26χρονη Παμ Τι Τρα, είχε στείλει μήνυμα στη μητέρα της στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που το φορτηγό ψυγείο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο στη Βρετανία.

«Αυτό το κορίτσι που έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στο φορτηγό; Οι γονείς της δεν μπορούν να αναπνεύσουν εδώ, στο σπίτι τους», είπε ο Ναμ.

 Ματωμένα αποτυπώματα στις πόρτες του κοντέινερ

Oι αποκαλύψεις  προκαλούν σοκ. Πηγές που επικαλείται η Mirror αναφέρουν ότι βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης στο εσωτερικό της πόρτας του κοντέινερ  στοιχείο που υποδηλώνει ότι κάποιοι από τους 39 ανθρώπους προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα ενώ το οξυγόνο τους τελείωνε.

Κάποιοι ήταν γυμνοί ή φορούσαν ελάχιστα ρούχα. «Όταν άνοιξαν τις πόρτες του κοντέινερ οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο είδαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης καθώς μάλλον θα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλέσουν σε βοήθεια» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές στη Mirror. 

Την ίδια ώρα οι βελγικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε υλικό από κάμερες ασφαλείας στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε βάσει του οποίου αναζητούν πλέον τον άνδρα που μετέφερε το κοντέινερ στο βελγικό λιμάνι.

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη και τέταρτου υπόπτου. Πρόκειται για έναν άνδρα 48 ετών από τη Βόρεια Ιρλανδία όπως και ο οδηγός του φορτηγού, ο 25χρονος που κρατείται και ανακρίνεται ως ύποπτος για ανθρωποκτονία.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η σύλληψη ακόμη δυο υπόπτων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, 38 ετών και οι δυο, οι οποίοι συνελλήφθησαν με την κατηγορία της συνέργειας σε διακίνηση ανθρώπων.

Ο πατέρας της Τρα Μι εξομολογείται 

Σύμφωνα με την Χόα Νγκιέμ, της οργάνωσης Human Rights Space, η 26χρονη Παμ Τι Τρα Μι είχε στείλει στη μητέρα της ένα μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, όπου έγραφε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το μήνυμα στάλθηκε ενώ το βαρύ όχημα ήταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο για τη Βρετανία.

“Συγγνώμη μαμά. Η πορεία μου για το εξωτερικό δεν πετυχαίνει. Μαμά, σ’ αγαπώ τόσο πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να ανασάνω… Είμαι από το Νγκεν, του Καν Λοκ, στο Χα Τινχ του Βιετνάμ. Λυπάμαι, μαμά” έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με τη Χόα.

Η Τρα Μι είχε πάει στην Κίνα και σχεδίαζε να φτάσει στην Αγγλία μέσω Γαλλίας, εξήγησε η Χόα. Η ακτιβίστρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Βιετναμέζοι μεταξύ των θυμάτων.

Το μικρό σπίτι τους, που βρίσκεται στην πόλη Nghen στην επαρχία Χα Τινχ, έχει μια μεταλλική σκεπή στημένη πρόχειρα πάνω σε τούβλα ενώ κοντά στην πόρτα κυματίζει και μια σημαία του Βιετνάμ. Η οικογένεια δεν έχει πολλά, καθώς ζει με περίπου 400 δολάρια το μήνα. Όπως αποκαλύπτουν, όμως, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σιγά – σιγά τα 40.000 δολάρια που ζητούσαν οι διακινητές για να μεταφέρουν την κόρη τους στην Ευρώπη. 

Μιλώντας στο CNNi, ο πατέρας της 26χρονης Pham Van Thin είπε πως η κόρη του μάλλον ήξερε ότι πλησίαζε το τέλος όταν έστειλε το μήνυμα. 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ