Λοίμωξη του ουροποιητικού, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) προκαλείται όταν τα βακτήρια εισχωρήσουν στην ουρήθρα και εξαπλωθούν σε όλο το ουροποιητικό σύστημα.

Το ουροποιητικό σύστημα είναι επί της ουσίας τα νεφρά, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα, παρόλο που στις λοιμώξεις των συγκεκριμένων οργάνων δίνονται μεμονωμένα, ξεχωριστά ονόματα. Οι λοιμώξεις συνήθως ξεκινούν από την ουρήθρα και την κύστη και στη συνέχεια μεταφέρονται στους ουρητήρες και στα νεφρά, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζονται άμεσα πριν γίνουν περισσότερο σοβαρές.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στις γυναίκες και παρόλο που δεν είναι γνωστός ο ακριβής λόγος, πιθανολογείται πως αυτό συμβαίνει λόγω της εγγύτητας της ουρήθρας με τον κόλπο και τον πρωκτό, γεγονός που επιτρέπει την διασταυρούμενη μόλυνση.

Οποιοσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, διατρέχει επίσης κίνδυνο για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Παρόλο που οι καθετήρες αποστειρώνονται, παρέχουν ένα εύκολο μέσο για την είσοδο των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Διάφορα «εμπόδια» στο ουροποιητικό σύστημα, όπως οι πέτρες στα νεφρά, καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης και μερικά συγγενή ελαττώματα μπορούν να εισάγουν βακτήρια στο σώμα, που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, οποιαδήποτε ασθένεια αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθιστώντας δύσκολη την καταπολέμηση των βακτηρίων. Στους άνδρες ένα ακόμα έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια είναι η περιτομή.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η επιθυμία για ούρηση είναι συχνή, παρόλο που το άτομο δεν μπορεί να παράγει παρά ελάχιστα ούρα. Μπορεί επίσης να υπάρξει έντονος πόνος κατά την ούρηση και αίσθημα καψίματος, ενώ τα ούρα έχουν γαλακτώδη, νεφελώδη ή κοκκινωπή απόχρωση. Μπορεί ακόμα να υπάρχει πίεση στην περιοχή της πυέλου. Τα άτομα με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να έχουν γενικότερα συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης ή πυρετό. Ενας πυρετός, μαζί με ναυτία, εμετό και πόνο στην πλάτη ή κάτω από τα πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι η μόλυνση έχει γίνει πιο σοβαρή και έχει εξαπλωθεί στα νεφρά.

Ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει εξέταση για ουρολοίμωξη μέσω της καλλιέργειας ούρων, ενώ η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ουρολοίμωξη

Στις πρώιμες καταστάσεις, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι απλώς επώδυνη. Μπορεί, όμως, να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα υγείας αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι ουρολοιμώξεις είναι σχετικά εύκολο να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν, αλλά είναι προτιμότερο να αποφευχθούν εντελώς, αν είναι δυνατόν. Εκτός του ότι έτσι θα αποφύγετε ενοχλητικές έως δυσάρεστες καταστάσεις, θα ωφελήσετε μακροπρόθεσμα και την υγεία σας, καθώς οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες ουρολοιμώξεις πάθει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να του ξανασυμβεί.

Ενας από τους πιο προφανείς τρόπους για την αποφυγή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι η διατήρηση της καθαριότητας της ουρήθρας και των γύρω περιοχών. Αν η περιοχή είναι «εχθρική» προς τα βακτήρια, τότε δεν θα βρεθεί πρόσφορο έδαφος να δημιουργηθεί μόλυνση.

Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να σκουπίζονται εμπρός και πίσω μετά το μπάνιο για να αποφύγουν τις μολύνσεις και να αποτρέψουν την εισαγωγή κοπράνων στα αναπαραγωγικά συστήματα. Ορισμένοι γιατροί συστήνουν επίσης να κάνετε ντους, αντί για λουτρά, ή να ουρείτε μετά από το μπάνιο για να καθαρίσετε την περιοχή, καθώς τα ούρα είναι από τη φύση τους αποστειρωμένα από βακτήρια. Τα βαμβακερά εσώρουχα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Η σεξουαλική δραστηριότητα θέτει τους άνδρες και τις γυναίκες σε κίνδυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο καθαρισμός της περιοχής των γεννητικών οργάνων πριν και μετά από το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ και η ούρηση μετά από την επαφή βοηθά να ξεπλυθούν τα βακτήρια. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αρωματισμένα προϊόντα και ερεθιστικά στα γεννητικά όργανά τους, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τις ευαίσθητες περιοχές περισσότερο επιρρεπείς σε λοίμωξη. Η καλή σεξουαλική υγιεινή επιτρέπει στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις ουρολοιμώξεις και κάνει τη σεξουαλική τους ζωή πιο ευχάριστη.

Υπάρχουν επίσης μερικά διαιτητικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι σημαντική. Η κατανάλωση χυμού βακκίνιων (κράνμπερις) φαίνεται να έχει θετικά οφέλη. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος με την κατανάλωση βιταμίνης C και άλλων ουσιών που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Θα πρέπει επίσης να αποκτήσουν τη συνήθεια να πηγαίνουν για ούρηση όταν αισθάνονται αυτή την ανάγκη και να μην κρατάνε τα ούρα τους.

Μερικές φορές, ωστόσο, όλα τα μέτρα του κόσμου δεν μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αποφύγει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν ταχεία θεραπεία, έτσι ώστε η λοίμωξη να μπορεί αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άνδρες, δεδομένου ότι, αν και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γενικά, είναι πιο επιρρεπείς σε επικίνδυνες και δυνητικά εξουθενωτικές λοιμώξεις στα νεφρά τους. Μια ουρολοίμωξη στους άνδρες μπορεί επίσης να προκληθεί από διόγκωση του προστάτη, ή από πέτρες στα νεφρά, καταστάσεις που έτσι κι αλλιώς απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ