Κατάθλιψη των φροντιστών ασθενών: Πώς να την αποτρέψετε
Η φροντίδα ενός ασθενή είναι μια κατάσταση σωματικά και συναισθηματικά ψυχοφθόρα. Αν μάλιστα ο φροντιστής δεν είναι κάποιος επαγγελματίας της υγείας και ο ασθενής είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο το «φορτίο» είναι μεγάλο.
Συχνά όσοι είναι επιφορτισμένοι να περιποιούνται συγγενείς με πρόβλημα υγείας σε μια προσπάθεια να τούς παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα βάζουν τις δικές τους ανάγκες σε δεύτερη μοίρα.
Ετσι, μπορεί σταδιακά να αναπτύξουν συναισθήματα λύπης, θυμού και μοναξιάς. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα οδηγούν ακόμα και σε κατάθλιψη του φροντιστή του ασθενή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης φροντιστή;
Ο καθένας μπορεί να έχει μια κακή μέρα. Ωστόσο, για να διαγνωστεί ένας φροντιστής με κατάθλιψη θα πρέπει να έχει πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα στη διάρκεια μίας περιόδου δύο εβδομάδων. Τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα πρέπει να είναι είτε μία καταθλιπτική διάθεση είτε η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
* Καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή σχεδόν κάθε μέρα, όπως επίσης αίσθημα θλίψης, κενού και δάκρυα
* Μείωση του ενδιαφέροντος για διάφορες δραστηριότητες ή έλλειψη ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα
* Σημαντική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή αύξηση βάρους ή μείωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν καθημερινά
* Αϋπνία ή υπνηλία, σχεδόν κάθε μέρα
* Ανησυχία ή αδράνεια που μπορεί να παρατηρηθεί από άλλους
* Κόπωση ή απώλεια ενέργειας σχεδόν κάθε μέρα
* Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολική ή ακατάλληλη ενοχή σχεδόν κάθε μέρα
* Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, δυσκολία στη σκέψη και τη συγκέντρωση σχεδόν κάθε μέρα
* Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή ακόμα και απόπειρα αυτοκτονίας
Τι μπορώ να κάνω αν αναπτύξω την κατάθλιψη του φροντιστή;
Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα της κατάθλιψης φροντιστή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που μπορείτε απλά να «ξεπεράσετε» ή να το αφήσετε χωρίς θεραπεία, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ποιότητα της φροντίδας που είστε σε θέση να παρέχετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη αισθάνονται καλύτερα με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής, ψυχολογική υποστήριξη ή άλλη θεραπεία.
Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη της κατάθλιψης φροντιστή;
Μπορείτε να λάβετε ενεργά μέτρα για την πρόληψη της κατάθλιψης φροντιστή. Για παράδειγμα:
Ζητήστε βοήθεια. Μην περιμένετε έως ότου φτάσετε στα όριά σας, για να ζητήσετε βοήθεια για τη φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από όλη την οικογένειά σας να εμπλακεί στο σχεδιασμό και την παροχή φροντίδας. Αναζητήστε περιόδους ξεκούρασης, στη διάρκεια των οποίων θα αναλάβει τη φροντίδα του αγαπημένου προσώπου κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας. Ετσι θα σταματήσετε να νοιώθετε απομονωμένοι, εξαντλημένοι και καταθλιπτικοί.
Θυμηθείτε τις άλλες σας σχέσεις. Η φροντίδα μπορεί να σας κλέψει χρόνο από τις άλλες προσωπικές σας σχέσεις. Δείξτε στους αγαπημένους και τους φίλους σας ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς. Κάτι τέτοιο θα σας δώσει δύναμη και ελπίδα.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε κάνοντας έστω και για μικρό χρονικό διάστημα κάποια από τις δραστηριότητες που σάς ευχαριστούν. Δείτε μια ταινία, παρακολουθήστε ένα αθλητικό παιχνίδι, πηγαίνετε σε μια συγκέντρωση φίλων. Η σωματική δραστηριότητα και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να σάς βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση.
Σκεφτείτε θετικά. Η φροντίδα σάς επιτρέπει να κάνετε τη διαφορά στην ποιότητα ζωής του αγαπημένου σας προσώπου. Η φροντίδα μπορεί επίσης να σάς βοηθήσει να τα βρείτε με τον εαυτό σας και να νοιώθετε ότι κάνετε το καθήκον σας και με το παραπάνω. Εστιάστε σ’ αυτές τις θετικές πτυχές της φροντίδας, για να αποτρέψετε την κατάθλιψη.
Να θυμάστε πως αν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σάς βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.