Θρίλερ στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου του 2020

Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

 

Η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

 

Μετά το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, επικράτησε πολιτικός αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας».

 

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ζάεφ, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

 

Την ίδια στιγμή δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα έδιναν πρώτο κόμμα το εθνικιστικό VMRO, το οποίο τάσσεται ανοιχτά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας θρίλερ τις εκλογές.

 

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων δεν κατέληξαν έπειτα από 2,5 ώρες (η συνάντηση ξεκίνησε στις 6 μ.μ.) σε ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, κάτι όμως που, όπως είπε ο Πενταρόφσκι, αναμένεται συμβεί στο δεύτερο μέρος των συζητήσεων, που θα ξεκινήσουν σε λίγη ώρα.

 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

 

«Έχουμε μια συναίνεση, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται (σ.σ.: για την ένταξη στην ΕΕ). Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», είπε ο Πενταρόφσκι. Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».

 

‘Οσο για το πότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο Σκοπιανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι ευθύνη του να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές και ότι για να συμβεί αυτό τα κόμματα πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση. Και προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

 

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή πρόταση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για διενέργεια πρόωρων εκλογών, ύστερα από το αναπάντεχο «μπλόκο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

 

Το βέτο του Μακρόν

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε βέτο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πυροδοτώντας αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις.

 

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας σε ανακοινώσεις τους ότι πρέπει πλέον ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας να αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.

 

Η αντιπολίτευση, με προμετωπίδα το εθνικιστικό VMRO, όπως αναφέρει το πρακτορείο MIA των Σκοπίων, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ζητά από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την αποτυχία της πολιτικής ένταξης στην ΕΕ.

 

Πηγή: iefimerida.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ