Ερντογάν: Νέα σελίδα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία πιο γρήγορα από ότι πριν εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία με τις Ηνωμένες, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα της ασφαλούς ζώνης θα επιλυθεί αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις υποσχέσεις τους μέχρι το τέλος της περιόδου των 120 ωρών την Τρίτη το βράδυ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο παλάτι Dolmabahce της Κωνσταντινούπολης ενώ πρόσθεσε ότι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία.

Παντως οι δύο βασικές πόλεις-κλειδιά για το καθεστώς Άσαντ, Κομπάνι και Μανμπίτζ, περιλαμβάνονται στην ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία, καθώς – όπως  δήλωσε ο Ερντογάν – η ζώνη θα εκτείνεται κατά μήκος 440 χιλιομέτρων, παράλληλα με τα σύνορα των δύο χωρών και θα είναι και βάθους 32 χιλιομέτρων.  Σε αυτές τις δύο πόλεις  έχει εισέλθει τις τελευταίες μέρες ο συριακός στρατός του Άσαντ υποστηριζόμενος από τις ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις.  Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήωσε ότι την περιοχή θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα ανατολικά σύνορα της ζώνης ασφαλείας που θα δημιουργηθεί θα είναι στο Ιρακ. 

Όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος η Άγκυρα  σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση «κάνει ένα λάθος» στην περιοχή.

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στην «ζώνη ασφαλείας» εάν θα συμπεριλάβει τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα. Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον οκταετή πόλεμο στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση, οι δυνάμεις της οποίας έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένες περιοχές απ’ όπου έχουν αποχωρήσει οι μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού, «κάνει ένα λάθος».

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την επικράτηση της ειρήνης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα γυρίσουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, αφότου οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία που θα επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον στη Συρία θα είναι ευκολότερες εάν το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου στηρίξει τη θετική προσέγγισή του.

«Ο ομόλογός μου είναι ο Τραμπ. Όπως διεξάγουμε τις αναγκαίες συνομιλίες στο τηλέφωνο, θα έχουμε επίσης τετ α τετ συνομιλίες που θα γυρίσουν μια νέα σελίδα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ένα νέο ορόσημο» εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το να στηρίζει το περιβάλλον του Τραμπ τη θετική προσέγγισή του θα κάνει ευκολότερο το έργο μας» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

 Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συνολικά τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες και 74 μέλη του Εθνικού Στρατού της Συρίας σκοτώθηκαν κατά τη διέκρια των πολεμικών επιχειρήσεων και σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας «εξουδετέρωσαν μέχρι στιγμής περίπου 750 τρομοκράτες του YPG / PKK».

Τέλος διέψευσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ΒΑ Συρία και ειδικότερα στη Ρας αλ Αΐν. «Δεν υπάρχουν μάχες πια, όσοι λένε τέτοια πράγματα παραπληροφορούν τον κόσμο» όπως είπε και συμπλήρωσε: «Εντός της διαδικασίας των 120 ωρών, η τρομοκρατική οργάνωση YPG / PKK θα αποχωρήσει από την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη».

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ