Βρετανία: Χάος με τις δύο επιστολές Τζόνσον στην Ε.Ε. – Ζητά αναβολή και μετά αυτοαναιρείται

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά την νέα ταπεινωτική ήττα στο Κοινοβούλιο, έστειλε ανυπόγραφη την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα αναβολή του Brexit, ανέφεραν μια κυβερνητική πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ και οι Sunday Times.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή και τους Times, ο Τζόνσον έστειλε επίσης μια άλλη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Ένα αντίγραφο του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση, τόνισε μια κυβερνητική πηγή και οι Sunday Times.

Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει την πολιτική του άνοδο στην σκληρή (στα λόγια) στάση του απέναντι στο Brexit, έχοντας επαναλάβει αμέτρητες φορές ότι δεν θα ζητήσει άλλη παράταση, ακόμη και αν τον υποχρεώσει με νόμο το Κοινοβούλιο, όπως και έκανε.

Ο ίδιος, μπροστα στο ενδεχόμενο να βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου έστειλε τελικά επιστολή, ζωρίς όμως να την υπογράψει (!) επιβεβαιώνοντας την μικροπρέπια και τον λαϊκισμό για τον οποίο τον κατηγορεί η αντιπολίτευση,

“Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση”, έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε πως: «το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε».

Όπως διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή – το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει – ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

Η τρίτη επιστολή του Τζόνσον που επιχειρηματολογεί κατά της πρώτης του επιστολής

 

Οι …αναμενόμενες αντιδράσεις

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδωσαν επίσημες νομικές δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν και το δικαστήριο τόνισε πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα αν δεν το πράξει.

topontiki



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ