Αιτίες για τον πόνο στην πλάτη που δεν θα μαντεύατε

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται καν να αθλούνται ή να σηκώσουν κάτι βαρύ για να επιβαρύνουν την πλάτη τους.

Υπάρχει μια σειρά από άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με πόνο στην πλάτη και για κάποιες απ’ αυτές δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μαντέψει κανείς πως είναι υπεύθυνες για τον συγκεκριμένο πόνο.

1. Αιμορραγία στην πύελο

Η πρώτη ασυνήθιστη αιτία του πόνου στην πλάτη είναι η αιμορραγία στην περιοχή της πυέλου, αν και αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, εκτός αν έχει  υπάρξει κάποια γνωστή αιτία τραύματος. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, επειδή θεωρούν πως τα δύο μέρη δεν συνδέονται μεταξύ τους, όμως κάνουν λάθος. Αυτό που συμβαίνει είναι πως η πυελική αιμορραγία ασκεί ακούσια πίεση στα νεύρα στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα στο ισχιακό νεύρο κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σημαντικό πόνο στην πλάτη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως μια μόλυνση στην ίδια περιοχή μπορεί παρομοίως να οδηγήσει σε συμπίεση των νεύρων με τον ίδιο τρόπο.

2. Ενα ανεύρυσμα αορτής

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θα μπορούσατε να μαντέψετε ότι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, επειδή για άλλη μια φορά οι άνθρωποι υποθέτουν πως η πληγείσα περιοχή είναι πολύ μακριά για να προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι πως το αορτικό νεύρο που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να αναπτύξει ανεύρυσμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση και, σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο οδηγεί σε πόνο χαμηλά στην πλάτη. Αυτή η πάθηση συχνά διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση, αν και μερικοί άνθρωποι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ποτέ τα συγκεκριμένα συμπτώματα, ακόμα κι αν αυτό από μόνο του συνιστά ένα σημαντικό ιατρικό θέμα.

3. Ερπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας συχνά θεωρείται μια «ασθένεια ηλικιωμένων», αλλά αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα είναι μια μόλυνση των νευρικών απολήξεων στο δέρμα, αλλά αυτά τα νεύρα βρίσκονται στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οδηγεί σε πόνο στην πλάτη και, μάλιστα, οι περισσότεροι πάσχοντες θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν έρπητα ζωστήρα από αυτόν τον πόνο στην πλάτη, προτού ακόμα εμφανιστεί στο δέρμα τους κάποιο εξάνθημα. Θα έχουν την τάση να αισθάνονται τον πόνο περισσότερο στην οσφυϊκή περιοχή της πλάτης και αυτός ο πόνος μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μόλυνσης.

4. Πνευμονία

Ο καθένας γνωρίζει πως η πνευμονία είναι μια μόλυνση των πνευμόνων, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα σε πόνο που σχετίζεται με το μεσαίο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα μπορεί να αισθάνεστε σα να έχει προκληθεί βλάβη σε κάποιον μυ, αλλά αν έχετε βήχα ή πυρετό ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για πνευμονία.

5. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που πλήττει μόνο τις γυναίκες, δεδομένου ότι η μήτρα είναι γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν την συγκεκριμένη πάθηση που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυνατούς πόνους στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοί αναπτύσσουν φλεγμονή και πρήζονται και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στο σώμα γενικότερα. Οι γυναίκες με αυτή την κατάσταση αισθάνονται τον πόνο στο αποκορύφωμά του στη διάρκεια της εμμηνόρροιας και αυτό βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν την ενδομητρίωση.

6. Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε σοβαρό πόνο στην πλάτη και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σα να έχουν ένα τράβηγμα μυός, αγνοώντας ότι μπορεί να έχουν πέτρες στα νεφρά. Λόγω της θέσης των νεφρών στο κάτω μέρος της πλάτης δεν είναι ασυνήθιστο για τον πόνο να εξαπλωθεί στο ένα πόδι. Η κύρια περιοχή για να το τσεκάρετε είναι το μέρος της πλάτης που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας.

Αυτές είναι έξι μόνο αιτίες του πόνου στην πλάτη που πιθανώς δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Αυτό δείχνει πως η περιοχή που πονάει κάποιος δεν είναι υποχρεωτικά και η περιοχή που βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος που τού προκαλεί τον πόνο.

Ωστόσο, αν έχετε περιγράψει όλα τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, προκειμένου να το αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ