Έσεξ: Παγιδευμένοι για μέρες στο κοντέινερ – φέρετρο! Στη συμμορία Snakeheads στρέφονται οι έρευνες

Νέα στοιχεία στο φως για την ανείπωτη τραγωδία με τους 39 νεκρούς στο Έσεξ. Κλεισμένοι για μέρες στο κοντέινερ που έγινε το φέρετρό τους οι Κινέζοι μετανάστες. Δεν αποκλείεται το ίδιο κοντέινερ να είχε χρησιμοποιηθεί κι άλλες φορές από τους δουλέμπορους. Την εμπλοκή των Κινέζων δουλεμπόρων της συμμορίας Snakeheads εξετάζουν οι αρχές. Πως δρα η συμμορία, που χρεώνει 30.000 λίρες τα θύματά της και ευθύνεται και για την τραγωδία στο Ντόβερ το 2000.

Ήλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή αλλά το μόνο που βρήκαν ήταν ένας μαρτυρικός θάνατος. Οι 39 Κινέζοι μετανάστες, οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες, μεταξύ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι, που βρέθηκαν νεκροί την περασμένη Τετάρτη στο Έσεξ θεωρείται πως είχαν κλειδωθεί για μέρες μέσα στο κοντέινερ που έμενε να γίνει το φέρετρό τους.

Το κοντέινερ όπου βρέθηκαν τα 39 θύματα είχε περάσει δυο φορές το κανάλι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Βρετανία την εβδομάδα πριν φτάσει στο Έσεξ, αναφέρει η Daily Mail. Τα δεδομένα από το GPS του κοντέινερ δείχνουν πως σταμάτησε στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Καλαί και της Δουνκέρκης στη Γαλλία, στα τρία ταξίδια που έκανε πριν κατευθυνθεί στο βελγικό λιμάνι του Zeebrugge, απ’ όπου και ξεκίνησε το ταξίδι για το Έσεξ.

Τα νέα δεδομένα αυξάνουν τις υποψίες πως το κοντέινερ – ψυγείο μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί από δουλέμπορους πολλές φορές πριν επιβιβαστούν σε αυτό οι 39 Κινέζοι μετανάστες, που βρέθηκαν νεκροί στο Έσεξ. Δεν αποκλείεται, μοιραία, τα θύματα να βρίσκονταν στο “σιδερένιο φέρετρο” για μέρες. Οι νεκροψίες στα θύματα έχουν ήδη ξεκινήσει και απ’ αυτές να εξακριβωθεί αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από το κρύο ή από ασφυξία.

Κατά τον Guardian, τα θύματα ήταν ήδη μέσα στο κοντέινερ όταν αυτό έφτασε στο βελγικό λιμάνι για να περάσει στην Αγγλία. Και αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν Βέλγοι αξιωματούχοι, πως οι 39 μετανάστες ήταν κλειδωμένοι στο κοντέινερ, σε θερμοκρασία -25 βαθμών, για τουλάχιστον 10 ώρες αφού το κοντέινερ έφτασε στο λιμάνι του Zeebrugge, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.
Η αδίστακτη συμμορία των Snakeheads

Σε ό,τι αφορά το ποιοι είναι πίσω από την αδιανόητη τραγωδία που αποκαλύφθηκε στο Έσεξ, οι αρχές εξετάζουν όλα τα δεδομένα. Μια από τις αναφορές, αναφέρει ο Guardian, είναι πως οι Βρετανοί ντετέκτιβ επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους, μέλη συμμορίας με βάση περιοχή στη Βόρεια Ιρλανδία, κοντά στα σύνορα.

Επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, η Telegraph ανέφερε από την πλευρά της πως οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια συμμορία με βάση το νότιο Αρμαγκ, η οποία έχει διασυνδέσεις με αντιφρονούντες παραστρατιωτικούς. Έσεξ

Υπάρχει όμως και η υποψία πως πίσω από την τραγωδία στο Έσεξ βρίσκονται τα μέλη της αδίστακτης κινέζικης συμμορίας Snakeheads. Πρόκειται για την ίδια συμμορία δουλεμπόρων που είχαν κατηγορηθεί και για την τραγωδία με τους 58 Κινέζους μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στο Ντόβερ, το 2000.

Οι Snakeheads έχουν έδρα στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν και βγάζουν εκατομμύρια μεταφέροντας στη Δύση σύγχρονους σκλάβους και γυναίκες που αναγκάζονται σε πορνεία. Η συμμορία λέγεται πως έχει στενές επαφές και με τους γκάνγκστερ της «Τριάδας», μιας άλλης συμμορίας φόβητρο στην Κίνα.

Οι Snakeheads βρίσκουν ανθρώπους σε ανέχεια, τους υπόσχονται μια καλύτερη ζωή στη Δύση και αφού τους χρεώνουν 30.000 λίρες Αγγλίας για το ταξίδι, τους μεταφέρουν στην Ευρώπη για να τους κάνουν σύγχρονους σκλάβους. Τους μεταφέρουν από τη Φουτζιάν στην Ευρώπη όπου τους βρίσκουν καταλύματα και στη συνέχεια τους επιβιβάζουν σε φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τουαλέτα, φαγητό και νερό.

Και όταν οι «πελάτες» τους πιάσουν δουλειά στις ευρωπαϊκές χώρες όπου θα μεταφερθούν, θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τους Snakeheads για το ταξίδι των 30.000 λιρών. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στη Mirror αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι μετανάστες αρχίζουν να πληρώνουν τη συμμορία μόλις πιάσουν δουλειά και με στόχο να ξεπληρώσουν το χρέος τους σε διάστημα τριών ετών. Αν δεν το κάνουν, οι Snakeheads πιέζουν τις οικογένειές τους στην Κίνα να πληρώσουν το χρέος.

Daily Mail, Guardian, Mirror, Telegraph και Sun

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ