Άγκυρα: Μαραθώνιος επαφών πριν την επιχείρηση επέμβαση στη Συρία – "Άνοιξη Ειρήνης"

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα, παράλληλα με τις στρατιωτικες προετοιμασίες για την σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Βόρεια Συρία η οποία φέρει το όνομα «Άνοιξη Ειρήνης».

«Ο μόνος στόχος μας είναι οι τρομοκράτες. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Θα πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση σε αυτό το πλαίσιο, μια επιχείρηση βάσει του διεθνούς δικαίου, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσγλου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα ειδοποιήσει τις εμπλεκόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.

Ήδη όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν. Επιπλεόν ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας συνομίλησε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ όπου συζητήθηκαν τα βήματα για την δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης» στην Βόρεια Συρία, όπως μεταδίδει το δίκτυo NTV. O Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων. Συζήτησαν επίσης την σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Στον αντίποδα η Συρία είναι αποφασισμένη να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα «με όλα τα νόμιμα μέσα», μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τους άσωτους γιους της αν επιστρέψουν στα λογικά τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε μια προφανή προτροπή προς τις συριακές κουρδικές αρχές που κατέχουν τα βορειοανατολικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονται. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες  και η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί. 

Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Νωρίτερα ΜΜΕ ανέφεραν πως τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη Συρία. Ένας βοηθός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα προωθηθούν «σύντομα» στο εσωτερικό της Συρίας.

Από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι προετοιμασίες και η ανάπτυξη της Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται. 

Στο μεταξύ, ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, που δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, την ώρα που Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο έδαφος της Συρίας, συμμάχου του Ιράν. Το ISNA μετέδωσε πως στα γυμνάσια συμμετέχουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, κινητές και επιθετικές ταξιαρχίες και ελικόπτερα από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς.

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ