Άγκυρα: Η επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τα "τρομοκρατικά στοιχεία"

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.

Μάλιστα, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ