Συνάντηση Πούτιν – Ερτογάν: Τεταμένη η κατάσταση στη Συρία – Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολόγησε την κατάσταση στην Συρία ως περίπλοκη επισημαίνοντας ότι με βάση το δεδομένο αυτό οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές»

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στην Συρία.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ελπίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπορέσει να δώσει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της Άγκυρας για τη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι.

Μετά την κήρυξη την Πέμπτη κατάπαυσης πυρός για 120 ώρες –έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ– οι κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να απομακρύνονται από την περιοχή στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” στη βορειοανατολική Συρία, όμως ο Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι η τουρκική επιχείρηση στην περιοχή θα συνεχιστεί, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις της Ουάσινγκτον.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ να δημιουργηθεί μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση.

Νέες απειλές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, για τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) –την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», αν και είχε βοηθήσει τους Δυτικούς να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος– και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22:00 σήμερα.

Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Η συνάντηση

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Διότι οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

«Στο πλευρό των τρομοκρατών» η Δύση

Μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών» έναντι της Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα για την επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν.

«Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί», ειρωνεύτηκε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναστολή των συγκρούσεων για «120 ώρες», δηλαδή ως αύριο Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν οι κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις τους που βρίσκονται ενός της τουρκικής «ζώνης ασφαλείας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα» περαιτέρω μέτρα στη βορειοανατολική Συρία μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα συζητήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον Πούτιν και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», εξήγησε ο Ερντογάν.

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ