Αυτός ήταν ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ο πλέον μισητός εχθρός της Δύσης μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι αμερικανοί τον είχαν συλλάβει στο Ιράκ αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί δεν τον θεώρησαν στρατιωτική απειλή

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον θάνατό του. Για πολλά χρόνια υπήρξε ο πλέον μισητός εχθρός της Δύσης μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι άφησε πίσω του μέσα από την δράση του Ισλαμικού Κράτους μια ιστορία φρίκης και σφαγών που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο

Ανακήρυξε την ίδρυση του ISIS τον Ιούλιο του 2014 που ήλεγχε εκείνη την περίοδο μέρος του Ιράκ και της Συρίας σύμφωνα με το Reuters

Σφαγές, γενοκτονίες, βιασμοί συνόδευσαν την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 25 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ίδιο με εκείνο του Μπιν Λάντεν

Γεννήθηκε ως Ιμπραϊμ Αγουάντ Αλ Σαμαραϊ το 1971 στο Τομπτσι, μια φτωχή περιοχή κοντά στην πόλη Σαμάρα βόρεια της Βαγδάτης

Στην οικογένειά του υπήρχαν ιερείς από τους υπερσυντηριτικούς Σαλαφιστές του Σουνιτικού Ισλάμ.

Εντάχθηκε στις τάξεις τους κατά την εξέγερση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 και συνελήφθη από τους αμερικανούς. Τον άφησαν ένα χρόνο αργότερα θεωρώντας πως ήταν απλά ένας πολιτικός ηγέτης και όχι στρατιωτική απειλή.

Τράβηξε την προσοχή του κόσμου τον Ιούλιου του 2014 όταν εξήγγειλε την παλινόρθωση του Χαλιφάτου

Χιλιάδες εθελοντές έσπευσαν στο πλευρό του από Ιράκ και Συρία αλλά και άλλες χώρες του κόσμου ως στρατιώτες του Χαλιφάτου.

Το απόγειο της ισχύος του ήταν το 2016 όταν η επικράτεια του Ισλαμικού Κράτους έφτασε από την βόρεια Συρία μέχρι τον Τίγρη και τον Ευφράτη και τα περίχωρα της Βαγδάτης.

Το Ισλαμικό Κράτος διεκδίκησε την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων σε Παρίσι, Νίκαια, Ορλάντο, Μάντσετστερ, Λονδίνο, Βερολίνο καθώς και τις κοντινές Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο

Με την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη το 2017, που είχε ανακηρύξει ως πρωτεύουσα, το κίνημα αυτό έχασε όλα τα εδάφη στο Ιράκ.

Στην Συρία η απώλεια της Ράκα, της δεύτερης πρωτεύουσας έκανε τον χρόνο να μετρά αντίστροφα

Έκτοτε ο Μπαγκντάντι ταξίδευε μυστικά και πήγαινε από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, συνοδευόμενος από τον οδηγό του και δύο σωματοφύλακες.

 

 

news

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ