Αιτίες που προκαλούν οξύ πόνο στη φτέρνα

Ο πόνος της φτέρνας είναι ένα πολύ συχνό παράπονο από πολλούς ανθρώπους που σύμφωνα με τους γιατρούς συνήθως σταματά από μόνος του αν ξεκουράσει κανείς το πόδι του όπως πρέπει.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος της φτέρνας είναι αποτέλεσμα κόπωσης, υπερ-προπόνησης ή κακής επιλογής παπουτσιού. Συνήθως ο πόνος ανακουφίζεται με πάγο, τέντωμα και τροποποίηση της δραστηριότητας.

Αχίλλειος τένοντας

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ένας παχύς ιστός που συνδέει τους μύες της γάμπας με τη φτέρνα. Λειτουργεί σε συνδυασμό με τους μύες για να σηκώσει τη φτέρνα κατά το περπάτημα και το τρέξιμο. Οταν ο αχίλλειος τένοντας καταπονηθεί ή ταλαιπωρηθεί, μπορεί να ερεθιστεί. Η τενοντίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες του πόνου της φτέρνας. Η έναρξη του πόνου είναι συνήθως σταδιακή, χειροτερεύει κατά την έναρξη της άσκησης και μπορεί να συμπίπτει με την προσθήκη κάποιας νέας άσκησης. Ο πόνος γενικά βρίσκεται μέσα στο παχύ τμήμα του ιστού, ελαφρώς πάνω από τη φτέρνα.

Θυλακίτιδα

Δύο θύλακες βρίσκονται κοντά στο πίσω μέρος της φτέρνας, εκεί που ο αχίλλειος τένοντας εφάπτεται με το οστό. Η θυλακίτιδα, είναι μια φλεγμονή των θυλάκων που μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πόνο της φτέρνας. Η θυλακίτιδα μπορεί να προκληθεί από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή από παπούτσια που είναι κομμένα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η συνεχής τριβή του παπουτσιού μπορεί να ερεθίσει την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα ή φουσκάλα στη φτέρνα.

Ριζοπάθεια

Μεταγενέστερος πόνος στη φτέρνα μπορεί να προκληθεί από έναν ερεθισμό των νωτιαίων νεύρων, καθώς εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη από τον πέμπτο οσφυϊκό στον πρώτο ιερό σπόνδυλο. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως ριζίτιδα ή ριζοπάθεια. Ο ασθενής με πόνο στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να αισθανθεί και πόνο στην πλάτη, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Η αδυναμία των μυών στη γάμπα συνδέεται συχνά με τον πόνο στη φτέρνα και τα συμπτώματα μπορεί να μεταβληθούν σημαντικά, ανάλογα με τη στάση του σώματος. Το καθισιό μπορεί να αυξήσει τον πόνο στη φτέρνα και το περπάτημα μπορεί να τον μειώσει. Η ριζοπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από έναν γιατρό που θα συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ