“Ο φτωχούλης του Θεού” του Ν.Καζαντζάκη στο Ηρώδειο στις 4 Οκτωβρίου

Η Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  με αφορμή τα 800 χρόνια μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης αποφάσισε να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο φτωχούλης του Θεού». Το έργο θα παιχτεί σε θεατρική διασκευή , θα “ντυθεί” μουσικά με την μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ η όλη ατμόσφαιρα θα παραπέμπει σε κρητικό – μεσαιωνικό έπος. Παράλληλα θα υπάρχει και το δραματικό και τραγουδιστικό κομμάτι από ερμηνευτές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορωδία.

 

Το συγκλονιστικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Φτωχούλης του Θεού» ακολουθεί τα βήματα του άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης, από την εφηβεία του έως τον θάνατό του. Φέτος συμπληρώνονται 800 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου μοναστικού του τάγματος στην μνήμη του. Αυτή η επέτειος, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα, είναι και η αφορμή που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο να παρουσιασθεί στο κοινό. Ο Καζαντζάκης γράφει με πολύ συγκινητικό τρόπο ένα μυθιστόρημά εμπνευσμένο από τον βασανιστικό βίο του νεαρού άρχοντα της Ασίζης, που αφήνει πίσω του την πλούσια ζωή, για να ασπαστεί την φτώχεια, την ταπείνωση, την αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα του κόσμου.

Ο «Φτωχούλης του Θεού» που θα παρουσιαστεί σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή, στο Ηρώδειο στις 4 Οκτωβρίου. Το καστ περιλαμβάνει τον Θοδωρή Βουτσικάκη ως Φραγκίσκο, τη Βερόνικα Δαβάκη ως Αδερφή Κλάρα, τον Μπάμπη Βελισάριο ως Φράτε Λεόνε , τον Βασίλη Μυριανθόπουλο στο ρόλο του πατέρα , την Μαρία Τζομπανάκη στο ρόλο της μητέρας, τον Γρηγόρη Βαλτινό ως τη φωνή του Θεού, ενώ σε φιλική συμμετοχή στο ρόλο του Πάπα της Ρώμης θα δούμε τον Κώστα Καζάκο.

Στο ρόλο του Φραγκίσκου ο Γιώργος Παρταλίδης, στο ρόλο του Φράτε Λεόνε ο Νίκος Γκέλια, στο ρόλο του Λεπρού ο Νίκος Μέλλος, στην αφήγηση των κειμένων του Φραγκίσκου η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, συμμετέχουν ακόμη 30 νέοι ηθοποιοί και χορωδοί.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τη συνεργασία του Ινστιτούτου της Ελληνικής γλώσσας που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό σωματείο “Όλοι Μαζί Μπορούμε”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Κρητική λύρα σολίστ ο Γιώργος Καλούδης

Η Καμεράτα

Η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία ο Γ. Κτιστάκης)

Σκηνοθεσία, προσαρμογή: ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ

Μουσική: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Χορογραφία: ΒΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Κοστούμια-Σκηνικά: ΚΟΥΛΑ ΓΑΛΙΩΝΗ

Μουσική διδασκαλία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΙΝΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμέλεια ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδιασμός αφίσας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Βίντεο-τρέιλερ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΕΛΗ

Φωτογραφίες: ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΙΔΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Δημόσιες σχέσεις: ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΣΑΓΚΑΝΗ

Οργάνωση Παραγωγής: Entertain.gr

Παίζουν επίσης: Σπύρος Ξένος, Δημήτρης Μελέτης, Σταυριανός Κιναλόπουλος, Υάκινθος Μάινας, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βασίλης Βουτετάκης, Γιώργος Γιαννάκης, Παύλος Λουτσίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ