Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα για του”ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ” από το ΜΕΘ

Πραγματοποιήθηκε εχτές το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας η μεγάλη πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Μικρής Σκηνής του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τους “Βρικόλακες” του Ίψεν, ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό, σκοτεινό και μεταφυσικό. Το ΜΕΘ για άλλη μια φορά έβαλε στοίχημα να ανεβάσει ένα έργο ρεπερτοριακό και να ενυπωσιάσει το καλαματιανό και όχι μόνο κοινό , ένα στοίχημα που θεωρώ οτι κερδήθηκε αποδεικνύοντας τελικά πως το ΜΕΘ είναι “ερασιτεχνικό” μόνο στην ονομασία, ενώ οι παραγωγές του και οι ερμηνείες των ηθοποιών του είναι άκρως επαγγελματικές. Παραβλέπω το όποιο άγχος της πρεμιέρας, το οποίο σίγουρα θα εξαφανιστεί και δεν μπορεί να μειώσει την εξαιρετική δουλειά και την μεγάλη προσπάθεια των συντελεστών για να βγει αυτό το άρτιο και άκρως συγκινητικό αποτέλεσμα, γεμάτο από ψυχικές μεταπτώσεις και εναλλαγές.

Πέρα από το κομμάτι της ερμηνείας των ηθοποιών, άξια λόγου είναι και η μινιμαλιστική σκηνοθετική ματιά του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, επικεντρωμένη στα πρόσωπα και τις αντιδράσεις τους (γιαυτό άλλωστε απουσιάζουν τα φορτωμένα σκηνικά), η μουσική επένδυση , αλλά και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί που παίζουν με τις σκιές, όπως και οι ήρωες με τις δικές τους, τους Βρικόλακες.

Όπως είχε δηλώσει και ο Πρόεδρος του ΜΕΘ η Μικρή Σκηνή δημιουργήθηκε για να ανεβάζει έργα που θεωρούνται πιο δύσκολα και βαριά με έντονο το στοιχείο της ψυχολογικής μετάπτωσης, έργα που δεν θα μπορούσαν να ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή, αλλά οι ηθοποιοί του ΜΕΘ έχουν ανάγκη να μελετήσουν και να δοκιμασθούν σε αυτά και το κοινό της πόλης ζητάει να δεί.

 

Εν ολίγοις το στοίχημα του ΜΕΘ κερδίθηκε. Οι Βρικόλακες είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε, που θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει καθώς πολλά από τα θέματα που πραγματεύεται τα συναντάμε και σήμερα. Κυρίως όμως είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε γιατί πρέπει να στηρίζουμε όσα δρώμενα συμβαίνουν στην πόλη, πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται από τοπικές ομάδες και πόσο μάλλον όταν οι ομάδες αυτές είναι ερασιτεχνικές, αποτελούμενες από ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ και σκληρά για να κάνουν αυτό που τους γεμίζει.

Υπόθεση : Ο Ίψεν περιγράφει στους «Βρυκόλακες» την ιστορία μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει την ζωή της στον άνδρα και το παιδί της. Ο άνδρας της καταφεύγει στην αγκαλιά της απείθαρχης υπηρέτριας και η σύζυγος καθησυχάζει την συνείδηση της ασχολούμενη με την επιχείρηση του. Μέσα στην ταπείνωση της ανακάλυψης της απιστίας του, η κα. Αλβιγκ παρατά το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον πάστορα Μάντερς. Αυτός ως πάστωρ, την επαναφέρει στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και του καθήκοντος. Το μαρτύριο της φθάνει στο τέλος, με τον θάνατο του συζύγου της μέσα στην αυταπάτη μιας αγιασμένης υπόληψης. Ο γιος της Όσβαλτ, που κληρονόμησε από τον πατέρα του την ερωτική ορμή, επιστρέφει από το Παρίσι, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας. Ένα βροχερό βράδυ ερωτοτροπεί με την υπηρέτρια, για την οποία μόνο η μητέρα του γνωρίζει ότι είναι νόθος κόρη του πατέρα του και συνεπώς αδελφή του. Και τότε οι Βρικόλακες ξυπνούν. Και τότε οι αποκαλύψεις έρχονται η μια μετά την άλλη και οι μάσκες πέφτουν.  Ο Όσβαλτ εκμυστηριεύεται στην μητέρα του τα σημάδια της άνοιας που έχουν εκδηλωθεί και θα τον οδηγήσουν στην πνευματική ανημπόρια. Ζητά από την μητέρα του να του υποσχεθεί και να του δώσει το δηλητήριο που έχει πάντα μαζί του και αυτή αναλαμβάνει το δραματικό καθήκον να τον απαλλάξει από το μαρτύριο.

«ΒρΙκόλακες» είναι οι εφιαλτικές σκιές που ενεδρεύουν παντού. Ο Ίψεν δεν δημιουργεί δυστυχίες στα έργα του, καταγράφει όμως αυτές που υπάρχουν.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή 27/9 – 21.00,

Σάββατο 28/9 – 21.00,

Κυριακή 29/9 – 20.00,

Δευτέρα 30/9 – 21.00 και

Παρασκευή  4/10 – 21.00,

Σάββατο 5/10 – 21.00,

Κυριακή 6/10 – 20.00,

Δευτέρα 7/10 – 21.00.

ΧΩΡΟΣ: Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:

Από Δευτέρα 23/9 και κάθε απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας ή τηλεφωνικά στο 6944947225. Τις ημέρες των παραστάσεων μέχρι τις 19.30.

ΔΙΑΝΟΜΗ:

κα Άλβινγκ: Νατάσσα Παπαδάκη

Πάστορας Μάντερς: Κώστας Αλεξίου

Όσβαλντ Άλβινγκ: Αργύρης Καραγιάννης

Ιάκωβος Έγκστραντ: Βασίλης Στεφανόπουλος

Ρεγγίνα Έγκστραντ: Βίκυ Βορίλα

Λοχαγός Άλβινγκ: Λεωνίδας Βέλλης.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθέτης: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παναγοπούλου

Σχεδιασμό φωτισμών – μουσική επένδυση: Βίνα Μάλαμα

Φώτα – ηχητικά: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος

Κοστούμια: Galani’s Fashion

Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής

Ηχογράφηση: Στούντιο Γιώργου Κλείδωνα

Τραγούδι: Βίκυ Βορίλα

Χορικά: Καίτη Αντώναρου, Έλενα Παναγοπούλου, Βίνα Μάλαμα, Λεωνίδας Βέλλης, Αργύρης Καραγιάννης

Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά

Ομάδα διαδικτύου ΜΕΘ: Λούλα Αναγνωστοπούλου, Ελένη Γιαννακοπούλου, Χρυσούλα Σιψά, Βίκυ Βορίλα, Βίνα Μάλαμα.

Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκούνης

Υποστήριξη:Έμφασις 91.8  – Life fm 88 – EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέρος των εσόδων της παραγωγής θα διατεθούν για τις ανάγκες των κοινωνικών δομών του Δήμου Καλαμάτας.  

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ