Hans Christian Gram: Η Google τιμά τον Δανό μικροβιολόγο

Αφιερωμένο στο Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram είναι το σημερινό Doodle της Google.

Το σημερινό Doodle, δημιουργός του οποίου είναι η επίσης δανικής καταγωγής Mikkel Sommer, είναι αφιερωμένο στον Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram. Γεννημένος στην Κοπεγχάγη σαν σήμερα το 1853, ο Gram επινόησε μια τεχνική χρώσης που χρησιμοποιείται ακόμα για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

Αφού απέκτησε το M.D. από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1878, ο Gram ταξίδεψε στην Ευρώπη μελετώντας τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία. Ενώ εργάστηκε στο εργαστήριο του Γερμανικού μικροβιολόγου Karl Friedländer, διαπίστωσε ότι η θεραπεία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρύσταλλο ιώδες λεκές, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και οργανικό διαλύτη, αποκάλυψε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884 και οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» εξελίχθηκαν. Τα θετικά κατά Gram βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά κάτω από το μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διεισδύσει, ενώ τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει το λεκέ. Οι πνευμονοκόκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως «Gram – θετκές».

Στη δημοσίευσή του, ο Gram είχε συμπεριλάβει μια μέτρια αποκήρυξη: «Έχω δημοσιεύσει τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. αλλά ελπίζεται ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

Αυτή η απλή δοκιμασία, ωστόσο, αποδείχθηκε ευρέως εφαρμόσιμη. Η μέθοδος χρώσης του Gram εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ