Τσαβούσογλου – Κυπριακό: Για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εκ περιτροπής προεδρία είναι κόκκινες γραμμές για την Τουρκία και τους Τ/Κ δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ υποστήριξε ότι προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή τι θέλει ο καθένας και στη συνέχεια να διαμορφωθούν εκεί οι όροι αναφοράς. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα είχαμε ανακοινώσει ότι πλέον διαπραγματεύσεις με αυτό το σχήμα δεν θα ωφελήσουν”. “Επομένως είπαμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές. Ως Τουρκία δεν αποκλείσαμε καμιά επιλογή, δεν επιβάλαμε καμιά επιλογή. Αλλά αυτή η ανάγκη είναι φανερή. Επομένως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να αποφασίσουμε μαζί στις ανεπίσημες συνομιλίες τι θα διαπραγματευτούμε και μετά να το διαμορφώσουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων”. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ειδικά σε αυτή τη διαδικασία συνεχώς έρχονταν διάφορες ιδέες από την Ε/κ πλευρά”. “Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς”, ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι “εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο. Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Και αυτό είναι που τονίσαμε στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο νησί και στη συνέχεια στην συνέντευξη τύπου. Ως Τουρκία πάντοτε στηρίξαμε τη λύση αλλά υπάρχει μια Ε/κ πλευρά που δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις από δω και τώρα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Πλέον εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε μια νέα αποτυχία. Για αυτό πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο στα λόγια”, είπε.

 

 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ