Τραμπ: Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για την έρευνα σε βάρος του

Ο δισταγμός της Νάνσι Πελόζι, τα τηλεφωνήματα ενώ επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Νέα Υόρκη, οι ξεχασμένες σημειώσεις. Αποκαλύπτονται σιγά σιγά όσα έγιναν πίσω από τις… κλειστές πόρτες των Δημοκρατικών και οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η Νάνσι Πελόζι, με διάγγελμά της, ανακοίνωσε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσουν έρευνα για την παραπομπή και την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή το τηλεφώνημα του προέδρου στον Ουκρανό ομόλογό του και η παραίνεση να του… κάνει τη χάρη και να ερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.

Θεωρήθηκε κατάχρηση εξουσίας η προτροπή Τραμπ σε ξένο ηγέτη να κάνει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο. Ο Μπάιντεν είναι εκ των διεκδικητών (ο επικρατέστερος) για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Τρεις φορές η Πελόζι χρησιμοποίησε τη λέξη «προδοσία». Πως όμως η άλλοτε διστακτική «σιδηρά κυρία» των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ακούσει τις φωνές για έρευνα κατά του Τραμπ;

Το παρασκήνιο και όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των Δημοκρατικών φέρνει στο φως το Politico.
Οι ώρες πριν…

Ήταν απόγευμα Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) όταν η Νάνσι Πελόζι τηλεφώνησε στον έμπιστο υπαρχηγό της και ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγερ. Οι αποφάσεις πια είχαν ληφθεί.

Εκείνη βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για ένα δείπνο ιδιωτικού χαρακτήρα με μία ομάδα επιχειρηματιών, πολιτικών και γνωστών δημοσιογράφων (Acela Corridor elite – Fortune 500) στο περιθώριο της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκείνος βρισκόταν στη Νότια Καρολίνα για την κηδεία της Έμιλι Κλαϊμπερν, συζύγου του ηγετικού μέλους των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν.

Η Πελόζι αποκάλυψε στον Χόγερ ότι πια είχε αποφασίσει να δώσει τη συγκατάθεσή της για να ξεκινήσει η έρευνα κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Πως η θέση της άλλαζε. Ο Χόγερ με τον Κλάιμπερν τάσσονταν κατά της παραπομπής Τραμπ και προσπαθούσαν να «πνίξουν» τις φωνές που ζητούσαν το αντίθετο.

    Χόγιερ και Πελόζι ήταν εσωκομματικοί αντίπαλοι αλλά τώρα είναι πολιτικοί σύμμαχοι, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια στην κοινή ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Μόνο που οι αποκαλύψεις για το τηλεφώνημα Τραμπ στον Ζελένσκι (οι πιέσεις για έρευνα κατά του Μπάιντεν και το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία) δεν άλλαξαν μόνο τη γνώμη της Πελόζι, αλλά και του Χόγερ. Πέρα από τα όσα έρχονταν στο φως, ήταν αντιμέτωποι και με τους Δημοκρατικούς που ήθελαν να παραπέμπεται ο Τραμπ.
Οι σημειώσεις στο αεροπλάνο

Η Πελόζι ήξερε πως αν δεν έπαιρνε απόφαση, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με απρόβλεπτες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πήρε το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ήταν πια βράδυ Δευτέρας και η Πελόζι «έπεσε πάνω» σε ένα άρθρο της Washington Post. Σε αυτό έλεγε πως επτά από τους νεοεκλεγμένους Δημοκρατικούς βουλευτές, που ήταν κι εκείνοι αντίθετοι με την παραπομπή Τραμπ, είχαν αλλάξει γνώμη.

Το σχόλιο αυτό, υπογράμμιζε την ταχύτητα με την οποία άλλαζαν πλέον οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Τραμπ

Η Πελόζι είχε μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομάδα των επτά βουλευτών το ίδιο βράδυ και πριν από την δημοσίευση του σχολίου τους, προσφέροντας σχετικές κατευθύνσεις.

Αμέσως μετά, άρχισε να κρατάει σημειώσεις, γράφοντας το πρώτο πρόχειρο κείμενο της ομιλίας της, με την οποία και εξέφραζε την υποστήριξή της, στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ.

Η ομιλία αυτή, θα ήταν καθοριστική όχι μόνο για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας παραπομπής, αλλά και για την προεκλογική πορεία, αλλά όπως η κατάσταση εξελίσσεται και για το πολιτικό μέλλον της Πελόζι.

Ωστόσο, υπήρξε ένα απρόβλεπτο εμπόδιο: «Κράτησα κάποιες σημειώσεις εντός του αεροπλάνου στις 22:00 το βράδυ [της Δευτέρας], αλλά τις άφησα στο αεροπλάνο» δήλωσε η Πελόζι.

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την πτήση της κι αφού ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την κοινοβουλευτική ομάδα των 235 Δημοκρατικών βουλευτών, η Πελόζι προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της, απευθυνόμενη στο αμερικανικό έθνος.

«Πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στον πρόεδρο. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» είπε η Πελόζι, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του προέδρου Τραμπ ως «μία προδοσία του όρκου που έδωσε για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του«.

Και τότε, η ίδια βρέθηκε στην θέση που προσπαθούσε να αποφύγει εδώ και μήνες, δηλώνοντας δημόσια: «Κατόπιν αυτού, σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωράει στην έναρξη μιας επίσημης έρευνας παραπομπής«.

Τα λόγια που είπε η Πελόζι εντυπωσίασαν τους Δημοκρατικούς βουλευτές της προοδευτικής πτέρυγας που -για μήνες- έρχονταν αντιμέτωποι με την αντίδρασή της ως προς την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Μήνες τσακωμών

Για να φτάσει η Πελόζι να αλλάξει γνώμη, είχαν περάσει μήνες εσωκομματικής διαμάχης στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Η πρόεδρος της Βουλής είχε γίνει στόχος σφοδρής κριτικής από την βάση ακτιβιστών του κόμματος, η οποία είχε αρχίσει να αμφισβητεί τα άλλοτε άψογα διαπιστευτήρια ακτιβισμού που είχε η ίδια.

Από τη μια οι φωνές για να παραπεμφθεί ο Τραμπ, από την άλλοι οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης, με το βλέμμα πάντα στις εκλογές του ’20.

Ωστόσο, η κίνηση που έκανε με την απόφαση της Πελόζι για την αλλαγή της στάσης της, φαίνεται ότι έχει -μέχρι στιγμής- έναν σοβαρό βαθμό πολιτικού ρίσκου, καθώς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ τάσσεται κατά της παραπομπής του προέδρου Τραμπ, ενώ η διεξαγωγή της έρευνας για την παραπομπή εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στον ορίζοντα των εκλογών για το 2020.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται πιθανό ότι η έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς τον βαθμό συσπείρωσης των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Politico

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ