Συμπτώματα υπερβολικού ουρικού οξέος στο σώμα

Οταν το σώμα διαλύει πουρίνες, τα τμήματα πρωτεϊνών που βρίσκονται στον ανθρώπινο ιστό και σε πολλές τροφές, αυτές μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και περνά μέσα από τα νεφρά και τα ούρα, για να αποβληθεί από το σώμα. Εάν τα νεφρά δεν εξαλείψουν σωστά το ουρικό οξύ ή εάν υπάρχει υπερβολική πρόσληψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, αρχίζει να κρυσταλλώνεται το ουρικό οξύ.

Αυτό το κρυσταλλωμένο ουρικό οξύ εγκαθίσταται στα νεφρά σχηματίζοντας πέτρες, ή στις αρθρώσεις, προκαλώντας μια μορφή αρθρίτιδας που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Μερικοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Συμπτώματα στις αρθρώσεις

Οταν οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος καταλήξουν στις αρθρώσεις, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Τα κοινά συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα και ευαισθησία στο άγγιγμα. Η άρθρωση μπορεί, επίσης, να είναι ζεστή. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν ξαφνικά τη νύχτα.

Σημεία που επηρεάζονται

Η πρώτη «επίθεση» ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Αλλα σημεία που επηρεάζονται είναι οι αστράγαλοι, τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, οι αγκώνες και οι καρποί. Με την πρώτη επίθεση ουρικής αρθρίτιδας, συνήθως το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σε μία άρθρωση, ενώ οι επακόλουθες επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες αρθρώσεις.

Διάρκεια των συμπτωμάτων

Ο έντονος πόνος στην άρθρωση συνήθως κορυφώνεται σε σοβαρότητα μέσα στις πρώτες 12 έως 24 ώρες. Μόλις μειωθεί ο σοβαρότερος πόνος, η δυσφορία στην άρθρωση μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Οι επιθέσεις που έρχονται στη συνέχεια μπορεί να έχουν ως συνέπεια τη συνέχεια του πόνου. Χωρίς σωστή θεραπεία ή με επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, το ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην άρθρωση.

Συμπτώματα στο δέρμα

Μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενων επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας, οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζουν θρόμβους κάτω από το δέρμα. Αυτές οι αθροίσεις ονομάζονται ουρικοί τόφοι και συμβαίνουν συνήθως στα δάχτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών, τα χέρια και τους αγκώνες. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ουρικής αρθρίτιδας ο τόφος μπορεί να πρηστεί και να γίνει μαλακός.

Συμπτώματα στα νεφρά

Εάν οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος εγκατασταθούν στην ουροδόχο κύστη, προκαλούν πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες ουρικού οξέος στα νεφρά είναι πιο συχνές στους άνδρες από τις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη, κοιλιά ή βουβωνική χώρα, πυρετό, ρίγη, ναυτία, εμετό και ούρα με αίμα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ