Συμπτώματα της αυτοάνοσης νόσου του έσω ωτός

Η αυτοάνοση νόσος του έσω ωτός (AIED) είναι μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο εσωτερικό αυτί, εκλαμβάνοντάς το ως βακτήριο, ιό ή μικρόβιο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αυτιού ή μπορεί απλώς να βλάψει το αυτί. Αυτό θα βλάψει το αυτί και την ακοή σας, καθώς και την ισορροπία των νεύρων. Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Απώλεια ακοής

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η μείωση της ακοής σας. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της βλάβης στα νεύρα του έσω ωτός. Θα υπάρξει προοδευτική και κυμαινόμενη απώλεια ακοής. Η απώλεια της ακοής στην αυτοάνοση νόσο του έσω ωτός τυπικά περιλαμβάνει και τα δύο αυτιά. Αν ένα αυτί επηρεαστεί αρχικά, αργότερα θα εμπλακεί και το δεύτερο. Η απώλεια της ακοής εξελίσσεται μεταξύ λίγων εβδομάδων και μερικών μηνών. Η απώλεια ακοής θα είναι ασύμμετρη, διαφορετική σε κάθε αυτί. Εάν έχετε αυτοάνοση νόσο του έσω ωτός, η ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε την ομιλία θα είναι φτωχή.

Προβλήματα ισορροπίας

Περίπου το 50% των ασθενών με AIED θα έχουν προβλήματα με την ισορροπία. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση περιστροφής, απώλεια της ισορροπίας, ζάλη και προβλήματα με το βάδισμά σας.

Εμβοές

Μερικοί ασθενείς θα αισθάνονται στα αυτιά τους ένα συνεχές κουδούνισμα, σφύριγμα ή δυνατό ήχο είτε στο ένα, είτε και στα δύο αυτιά. Αυτό το σύμπτωμα συνοδεύει την απώλεια ακοής. Τα αυτιά σας, επίσης, θα τα αισθάνεστε βουλωμένα.

Σύνδεση με τη νόσο του Meniere

Το 30% των ατόμων με αυτοάνοση νόσο του έσω ωτός, θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα της νόσου του Meniere. Η νόσος του Meniere είναι μια ασθένεια του εσωτερικού αυτιού, η οποία συμβαίνει λόγω της υπερβολικής έκκρισης υγρού στο εσωτερικό αυτί. Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Meniere έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα αυτοάνοσης νόσου του έσω ωτός, ως υποκείμενη αιτία. Τα συμπτώματα της νόσου του Meniere περιλαμβάνουν επεισόδια ιλίγγου, θορύβους στα αυτιά, βουλωμένα αυτιά και προβλήματα ακοής. Η απώλεια ακοής, όμως, στην αυτοάνοση νόσο του έσω ωτός, εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι στη νόσο του Meniere. Τα επεισόδια ιλίγγου στην αυτοάνοση νόσο του έσω ωτός είναι καθημερινή υπόθεση, αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας, ενώ στη νόσο του Meniere, αυτά τα επεισόδια μπορεί να συμβούν δύο έως τρεις φορές σε μία εβδομάδα. Εάν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας συμβουλεύει να κάνετε κάποιες εξετάσεις ακοής και κάποιες ειδικές εξετάσεις αίματος για αυτο-αντισώματα και να προτείνει περαιτέρω επεξεργασία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ