Στο επίκεντρο τρία στελέχη της μονάδας στη Λέρο για την κλοπή στρατιωτικού υλικού

 Την εκτίμηση ότι στην υπόθεση κλοπής στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) της Λέρου έχουν εμπλοκή στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν ή υπηρέτησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην ακριτική μονάδα εκφράζουν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών που μετέχουν στην έρευνα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στην αποθήκη βαρέος οπλισμού ελέγχεται από ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και γίνεται μόνο με τη χρήση μυστικού κωδικού, δίχως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ενεργοποίηση συναγερμού. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι δύο τελευταίοι διαχειριστές της αποθήκης, που εξάλλου είχαν την ευθύνη φύλαξης του στρατιωτικού υλικού, όπως επίσης και στέλεχος της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), που μπαινόβγαινε στην αποθήκη προκειμένου να επιθεωρεί και να ελέγχει το «αξιόμαχο» του οπλισμού. Δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «διαρροής» του μυστικού κωδικού, με αποτέλεσμα και άλλα άτομα, πλην των εξουσιοδοτημένων, να είχαν πρόσβαση στο στρατιωτικό υλικό.

Ως πιθανότερο κίνητρο της κλοπής αναφέρεται αυτό της λαθρεμπορίας οπλισμού. Εξάλλου, προ διετίας είχε αποκαλυφθεί υπόθεση κλοπής 280.000 τόνων πετρελαίου από τις δεξαμενές της ίδιας μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού, στη Λέρο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εκείνη η υπόθεση λαθρεμπορίας είχε αποκαλυφθεί όταν η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που είχε καταπλεύσει στη Λέρο για ανεφοδιασμό, φόρτωσε 90.000 αντί για 240.000 λίτρα, καθώς η δεξαμενή της ΥΝΤΕΛ ήταν άδεια!

Πάντως, δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί τα ενδεχόμενα είτε η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση είτε η αφαίρεση του οπλισμού να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που βρίσκονται σε τρίτη χώρα. Την έρευνα για την υπόθεση συντονίζει ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, κατόπιν παραγγελίας του οποίου κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συγκέντρωσε δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα από το εσωτερικό της αποθήκης. Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που μετέβησαν την Τρίτη στο νησί, όπως επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

ΓΕΝ για κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Δεν αφαιρέθηκαν 140 νάρκες 

Δηλώσεις Πέτσα

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επιβεβαίωσε ότι από τις αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού έχει πράγματι αφαιρεθεί οπλισμός και δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος και προέβη στην εκτίμηση ότι η αφαίρεση του υλικού έγινε σταδιακά. «Αρχές Σεπτέμβρη έγινε η παράδοση – παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό, οπότε βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Αρα, από τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 μπορεί να έχει υπάρξει αυτή η απώλεια του υλικού. Και, μάλιστα, μάλλον δεν θα είναι μόνο μία φορά», δήλωσε. Πάντως, πηγές κοντά στην έρευνα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η προηγούμενη απογραφή, αυτή που φέρεται να έγινε την 31η Δεκεμβρίου 2018, να ήταν εικονική. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η κλοπή του υλικού μπορεί να πηγαίνει ακόμα παλαιότερα. Η απώλεια του βαρέος οπλισμού έγινε αντιληπτή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από την ΥΝΤΕΛ έχουν αφαιρεθεί δύο αντιαρματικά, χειροβομβίδες, νάρκες, οπλοβομβίδες και βραδύκαυστο φιτίλι. Το συμβάν, λόγω της σοβαρότητάς του, έχει αναζωπυρώσει φήμες για διενέργεια έκτακτων κρίσεων στο στράτευμα. Οι τακτικές κρίσεις είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2020.

kathimerini

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ