Πώς το επιπλέον βάρος επηρεάζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το επιπλέον βάρος αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων χρόνιων προβλημάτων.

Είναι όμως επίσης εξαιρετικά επιβαρυντικό αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς μπορεί:

Να επιβαρύνει τα συμπτώματά σας

Να εμποδίσει τα φάρμακα να λειτουργήσουν σωστά

Να προσθέσει περισσότερη πίεση στις ήδη κατεστραμμένες αρθρώσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν έχει θεραπεία. Η επίτευξη όμως ενός υγιούς βάρους μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιπλοκές και περισσότερες πιθανότητες ύφεσης.

Περισσότερο λίπος, περισσότερη φλεγμονή

Αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σημαίνει αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής. Οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται στη χαλάρωση αυτής της φλεγμονής. Η φλεγμονή δεν προκαλεί βλάβη μόνο στις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος όπως:

Δέρμα

Μάτια

Πνεύμονες

Καρδιά

Αιμοφόρα αγγεία

Η ύπαρξη περισσότερων λιπωδών κυττάρων προκαλεί μεγαλύτερη φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπώδη κύτταρα απελευθερώνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες. Oταν δημιουργηθούν οι κυτοκίνες, ξεκινά η διαδικασία της φλεγμονής. Οσο περισσότερα λιπαρά κύτταρα έχετε, τόσο περισσότερες κυτοκίνες θα αποκτήσετε. Οσο περισσότερες κυτοκίνες αποκτήσετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φλεγμονή που θα έχετε. Ετσι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα χειροτερέψουν και θα προκαλέσουν περισσότερες βλάβες στο σώμα σας.

Τα φάρμακα

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που στοχεύουν στα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν τη φλεγμονή. Οταν είστε υπέρβαροι, η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων μειώνεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μόλις για το ήμισυ περίπου των υπέρβαρων, σε σύγκριση με το 75% των ανθρώπων με υγιές βάρος.

Ορισμένα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η μεθοτρεξάτη, επίσης δεν λειτουργούν τόσο καλά αν είστε υπέρβαροι. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν το λόγο. Ισως να συμβαίνει επειδή οι κυτοκίνες, τα λιπώδη κύτταρα που προστίθενται στο σύστημά σας, συνεχίζουν να προκαλούν φλεγμονή, ανεξάρτητα από το πώς την αντιμετωπίζετε. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν είναι πως το αδυνάτισμα καθιστά πιο πιθανό τα φάρμακα αυτά να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Οι αρθρώσεις σας

Είτε έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε όχι η απόκτηση επιπλέον κιλών ασκεί πίεση στις αρθρώσεις σας. Τα σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση είναι:

Αστράγαλοι

Γόνατα

Γοφοί

Σπονδυλική στήλη

Πόδια

Κάτω μέρος της πλάτης

Οταν προσθέτετε αυτή την πίεση σε μια διαταραχή που φθείρει τις αρθρώσεις σας, με χρόνια φλεγμονή, τότε το πρόβλημα διπλασιάζεται.

Κάποια «καλά» νέα

Ενα πράγμα που προκαλεί σύγχυση είναι ότι μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η παχυσαρκία μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τη φθορά των οστών. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να έχει σχέση με τα διαφορετικά είδη πρωτεϊνών που απελευθερώνονται από τα λιπώδη κύτταρα σε διαφορετικούς δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οι άνθρωποι με ένα υγιές βάρος μπορεί να έχουν περισσότερη από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αδιπονεκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις αρθρώσεις. Αν είστε παχύσαρκοι, τα επίπεδα αδιπονεκτίνης σας είναι χαμηλότερα και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, η ζημιά των αρθρώσεων να μην συμβεί τόσο γρήγορα.

Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι ένας τρόπος πρόληψης της βλάβης των αρθρώσεων. Αν έχετε περιττό βάρος θα εξακολουθείτε να έχετε περισσότερες φλεγμονές και το πρόσθετο βάρος θα συνεχίσει να επιδεινώνει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ