Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον πόνο στο στομάχι

Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να προκληθεί από μια ευρεία γκάμα καταστάσεων, που ξεκινούν από το υπερβολικό φαγητό και φθάνουν μέχρι τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με ό,τι υπάρχει ενδιάμεσα.

Η χρόνια ενόχληση θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό, ενώ ο ξαφνικός σοβαρός πόνος που χειροτερεύει συνεχώς θα πρέπει να σας οδηγήσει στα επείγοντα περιστατικά. Ομως, τις περισσότερες φορές ένας πόνος στο στομάχι είναι μια απλή, δυσάρεστη ενόχληση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Πώς θα ανακουφίσετε τον στομαχόπονο; Εξαρτάται από τα συμπτώματά σας και την αιτία του πόνου σας. Διαβάστε παρακάτω για στρατηγικές που συνιστώνται από το γιατρό και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε ελάχιστο χρόνο.

Το στομάχι πονάει λόγω άγχους

Θεραπεία: Βγείτε να κάνετε μια βόλτα

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε το στομάχι σας σφιγμένο, όταν πρόκειται σύντομα να αντιμετωπίσετε ένα σημαντικό γεγονός, πχ. εξετάσεις στο σχολείο, ή συνάντηση για μια δουλειά. Η σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά ισχυρή. Οταν αγχώνεστε, τα νεύρα της γαστρεντερικής οδού γίνονται υπερευαίσθητα, με αποτέλεσμα να έχετε κνησμό ή ναυτία. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η μόνη λύση είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε. Πηγαίνετε μια βόλτα, μιλήστε με έναν φίλο, πάρτε βαθιές αναπνοές.

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα

Θεραπεία: Θειικό μαγνήσιο

Αν έχετε πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς πιθανόν να έχετε δυσκοιλιότητα. Πολλοί άνθρωποι καταπολεμούν τη χρόνια δυσκοιλιότητα με συμπληρώματα, αλλά μια άμεση λύση που μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά είναι το αλάτι Epsom (γνωστό και ως θειικό μαγνήσιο). Προσθέτοντας 1,5 φλιτζάνι αλάτι Epsom στο νερό του μπάνιου σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τόσο την κοιλιά όσο και το μυαλό σας.

Εάν έχετε κράμπες

Θεραπεία: Χαλαρώστε με μια θερμοφόρα και τσάι μέντας

Ενα φυσικό αντισπασμωδικό, η μέντα, χαλαρώνει το έντερο και βοηθά να σταματήσουν οι κράμπες. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και προσθέστε φρέσκα φύλλα μέντας στο ζεστό νερό. Μια άλλη τακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα. Ακουμπήστε τη στη μέση σας για περίπου 20 λεπτά. Θα αυξήσει τη ροή του αίματος στο στομάχι και θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες που προκαλούν τις κράμπες.

Αν έχετε ναυτία

Θεραπεία: Μασήστε τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία σύμφωνα με έρευνες. Υπάρχει σε πολλές μορφές, καραμέλες, κάψουλες, τσάι, αλλά συνήθως το φρέσκο τζίντζερ είναι το καλύτερο. Κόψτε ένα κομμάτι φρέσκιας, ακατέργαστης ρίζας τζίντζερ και μασήστε λίγο ή βάλτε την σε ζεστό νερό για να φτιάξετε το δικό σας τσάι.

Εάν έχετε καούρα ή αέρια

Θεραπεία: Eπιλέξτε τα σωστά φάρμακα

Υπάρχουν πολλές επιλογές φαρμάκων για να διαλέξετε, αλλά δεν είναι όλα σχεδιασμένα για γρήγορη ανακούφιση. Μερικά, όπως το Zantac, για παράδειγμα, πρέπει να ληφθούν πριν χτυπήσει ο πολύ έντονος πόνος. Το Gaviscon είναι η κορυφαία επιλογή για πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, που είναι συνήθως σημάδι καούρας. Εάν αισθάνεστε φούσκωμα ή έχετε αέρια, μπορεί να βοηθήσει η σιμεθικόνη. Ενθαρρύνει μικρές φυσαλίδες αερίων να ενωθούν με άλλες, βοηθώντας να περάσει πιο γρήγορα ο πόνος.

Εάν έχετε διάρροια

Θεραπεία: Πίνετε υγρά

Η διάρροια συνήθως προκαλείται από ένα παθογόνο που πρέπει να βγει από το σώμα σας και η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να βοηθήσει. Αν έχετε διάρροια, φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εκτός από το νερό, ευεργετικά μπορούν να είναι και τα υγρά που περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης ή αλατιού, καθώς μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντικαταστήσει την χαμένη γλυκόζη και τα μέταλλα.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τον πόνο

Θεραπεία: Kάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ

Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω στο άλλο και τα δύο στην περιοχή του πόνου. Κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις 10 έως 20 φορές. Εστιάστε στην αναπνοή σας, αναπνέετε μέσω της μύτης και εκπνεύστε μέσω του στόματος. Το αυξημένο οξυγόνο θα βοηθήσει στη ροή του αίματος και στη διαχείριση του πόνου. Αν αυτή η τεχνική δεν λειτουργήσει, αλλάξτε θέση, ξαπλώστε στο πάτωμα, φέρτε τα γόνατά σας στο στήθος σας, ώστε τα πόδια να είναι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς και κουνηθείτε απαλά 10 με 20 φορές εστιάζοντας και πάλι στην αναπνοή σας.

Εάν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν λειτουργήσει ή εάν έχετε πόνους στο στομάχι αρκετές φορές το μήνα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποια πεπτική διαταραχή που χρειάζεται θεραπεία ή μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας. Είναι πιθανό η έλλειψη φυτικών ινών ή η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές να προκαλεί αυτή τη δυσφορία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ