Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στο σαγόνι

Ο πόνος της γνάθου (σαγόνι) μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων. Συνήθως κατηγοριοποιείται ως κύριος πόνος, που προκαλείται από προβλήματα με την ίδια τη γνάθο ή ως δευτερεύων πόνος, που προκαλείται από προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Ορισμένοι τύποι πόνου μπορούν να αποφευχθούν και πολλοί μπορούν να αντιμετωπιστούν, παρόλο που η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου της γνάθου είναι το τραύμα, οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης και οι λοιμώξεις των κόλπων. Μερικοί άνθρωποι επίσης αισθάνονται πόνο στο σαγόνι όταν υποστούν  μια καρδιακή προσβολή ή όταν υποφέρουν από ημικρανία.

Πρωτοπαθείς πόνοι

Το τραύμα της γνάθου είναι μία από τις πιο συχνές κύριες αιτίες του πόνου της γνάθου. Αυτό συμβαίνει συχνά ως αποτέλεσμα του βρουξισμού, ο οποίος είναι το ασυνείδητο σφίξιμο των δοντιών. Ενα απόστημα, ένας όγκος ή λοίμωξη από τσίχλες μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, όπως και τα οδοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, αν τα δόντια ενός ατόμου δεν είναι ευθυγραμμισμένα σωστά ή είναι ακανόνιστα διαχωρισμένα, τότε το άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα να δαγκώσει ή να μασήσει σωστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο, ακόμα και σε παραμορφώσεις του προσώπου.

Ο βρουξισμός και η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χρόνια, μακροχρόνια φλεγμονή της γνάθου. Αυτό προκαλεί σοβαρό, εκτεταμένο πόνο μαζί με συχνούς πονοκεφάλους. Το άγχος και το στρες παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της κατάστασης, καθώς ο βρουξισμός συχνά αυξάνεται όταν κάποιος στρεσάρεται. Μια άλλη σοβαρή αιτία του πόνου των γνάθων είναι ο τέτανος, που μπορεί να προκαλέσει τη συστολή των μυών που λειτουργούν τη σιαγόνα.

Ο πρωταρχικός πόνος της γνάθου μπορεί επίσης να προκληθεί από οστεόφυτα ή από φρονιμίτες. Οι συνήθειες που ασκούν πίεση στη γνάθο, όπως το δάγκωμα των νυχιών, το μάσημα τσίχλας, το πιπίλισμα του αντίχειρα, το κράτημα ενός τηλεφώνου μεταξύ του ώμου και της γνάθου ή ο ύπνος ανάσκελα ή στο πλάι, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνάθο επειδή μπορεί να συνοδεύονται από εκφυλισμό των οστών. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο μετά από τη στοματική χειρουργική επέμβαση ή από την εξαγωγή ενός δοντιού.

Δευτεροπαθής πόνος

Μία από τις πιο σοβαρές δευτερογενείς αιτίες του πόνου των γνάθων είναι μια καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί από το σαγόνι κάτω από το χέρι και τον ώμο. Η νευραλγία του τριδύμου, μια διαταραχή του νεύρου του προσώπου, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο. Η καρωτιδυνία, ένας τύπος ημικρανίας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδιαίτερα αν ο άνθρωπος σφίγγει τα δόντια του σε αντίδραση στον πόνο. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση ή πόνο στο σαγόνι όταν εμφανίζουν λοίμωξη αυτιών ή κόλπων λόγω της αυξημένης πίεσης στο αυτί και στις κοιλότητες. Οι πρησμένοι αδένες στο λαιμό μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιο πόνο.

Πρόληψη

Η πρόληψη για τον πόνο των γνάθων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν κάποια πράγματα, όπως η αρθρίτιδα ή η νευραλγία του τριδύμου, μπορούν να αποφευχθούν μερικές αιτίες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν συχνά να αποτρέψουν τον πόνο συνειδητά χαλαρώνοντας το πρόσωπο και τη γνάθο, μειώνοντας το στρες και αποφεύγοντας πράγματα που ασκούν πίεση στη γνάθο. Η  επανευθυγράμμιση των δοντιών ή της γνάθου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν γίνεται σε παιδιά που δεν έχουν ακόμα πόνο.

Η καλή οδοντική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων των ούλων και άλλων οδοντικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Ο ύπνος ανάσκελα με ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι ή χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό αντί για το κράτημα του τηλεφώνου ανάμεσα στους ώμους και το αυτί, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή άσκησης πίεσης στη γνάθο.

Θεραπεία

Ο πόνος της γνάθου συνήθως αρχικά αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Για τον πόνο που προκαλείται από βρουξισμό, οι οδοντίατροι μπορεί να συστήνουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν νάρθηκα που να τους εμποδίζει να σφίγγουν τα δόντια τους ενώ κοιμούνται ή μπορεί να συστήσουν ασκήσεις μείωσης του άγχους. Η αντιμετώπιση μπορεί επίσης να γίνει με ενδοαυτικές συσκευές, οι οποίες είναι μικρά πλαστικά ένθετα που εισάγονται στο αυτί, όπου μειώνουν την πίεση στην κροταφογναθική άρθρωση. Για χρόνιες ή σοβαρές περιπτώσεις, οι οδοντίατροι μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία που ονομάζεται αρθροκέντηση, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός αντιφλεγμονώδους διαλύματος στην άρθρωση ή χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση της σιαγόνας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ