Ποιες είναι οι αιτίες του μεσο-κοιλιακού άλγους

Το μεσο-κοιλιακό άλγος μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες. Πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού βρίσκονται μέσα ή κοντά στην κοιλιακή χώρα, οπότε η ακριβής αιτία του πόνου μπορεί να αποτελεί αίνιγμα.

Οι αιτίες του μεσο-κοιλιακού πόνου μπορεί να περιλαμβάνουν δυσλειτουργία στην καρδιά, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας, το στομάχι, τα αιμοφόρα αγγεία, το κόλον, τα αναπαραγωγικά όργανα ή τους νεφρούς. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν κοιλιακό άλγος μπορεί να επιλυθούν μόνες τους. Αλλες μπορεί να είναι σοβαρές και απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Πεπτικό έλκος

Ως πεπτικό έλκος ορίζεται η διάβρωση ιστού στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο. Τα έλκη συνήθως προκαλούν πόνο ή καούρα στη μέση και άνω κοιλία. Ο πόνος μπορεί να μειωθεί μετά την κατανάλωση φαγητού, αλλά να επαναληφθεί λίγες ώρες αργότερα, ή το βράδυ. Η αντιμετώπιση των ελκών βοηθά στην αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό με αίμα, αιματηρά κόπρανα, αδυναμία, ζάλη και δίψα. Τα έλκη μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάτρηση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, γεγονός που προκαλεί έντονο πόνο σε όλη την κοιλιά, αλλά και την πλάτη και είναι μια κατάσταση που απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Ορισμένοι τύποι ελκών αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου. Οι κύριοι παράγοντες για τα πεπτικά έλκη είναι το κάπνισμα και η χρήση μη στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων, που συχνά προκαλείται από έναν ιό που οδηγεί σε κράμπες και πόνο στη μέση και την άνω κοιλία. Αλλα συμπτώματα είναι η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και ο πυρετός. Ενας ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα μπορεί να κολλήσει από την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή με ένα μολυσμένο τρόφιμο, ή από ένα ταξίδι. Η πιο σοβαρή διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η αορτή είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο, το μεγαλύτερο του ανθρώπινου οργανισμού που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα σημεία του σώματος και περνάει μέσα από το στήθος και την κοιλιά. Ενα ανεύρυσμα συμβαίνει όταν ένα τμήμα της αορτής εξασθενήσει και οδηγήσει στη διάτασή της. Τα ανευρύσματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, αλλά η πιθανή θέση βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή χώρα. Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής είναι μικρά και αναπτύσσονται αργά, και έτσι δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, ένα μεγάλο, ταχέως αναπτυσσόμενο ανεύρυσμα μπορεί να σπάσει, οδηγώντας σε απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Αλλά αν παρουσιάσει, τα συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, γύρω από τον ομφαλό, στο θώρακα ή ακόμα και στην πλάτη, ειδικά αν ασκηθεί πίεση σ’ αυτές τις περιοχές. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια μάζα που σφύζει πίσω από τον ομφαλό, ή ναυτία, εμετό και αίσθηση πλήρωσης του στομάχου, ακόμα και μετά από μικρά γεύματα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ