Ποιες είναι οι αιτίες του επίμονου ξηρού βήχα

Eνας επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό διαφορετικών προβλημάτων. Μερικές φορές η αιτία δεν είναι πάρα πολύ ανησυχητική, μπορεί να είναι απλά ένα κρυολόγημα.

Άλλες φορές όμως μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός, όπως σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή καρκίνου.

Σε γενικές γραμμές, ένας επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να προέρχεται από τους πνεύμονες, την καρδιά, τα ιγμόρειά σας ή το γαστρεντερικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να προκύψει από τις παρενέργειες φαρμάκου. Παρόλο που κάθε επίμονος βήχας θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό, εντούτοις υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να σας τραβήξουν πολύ νωρίς την προσοχή.

Πολλές φορές ο ξηρός βήχας προκύπτει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, εάν είχε προηγηθεί του βήχα μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος ή γενικευμένοι πόνοι, τότε μπορεί αυτός να είναι μετα-ιικός βήχας. Εναλλακτικά, αν είναι ανθεκτικός και εμφανίζεται σε κρίσεις, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από εμετό ή από μια «κραυγή» (κάτι σαν… κοκοράκι) μόλις ολοκληρωθεί και η αναπνοή είναι βαθιά και γρήγορη, τότε μπορεί να πρόκειται για κοκίτη.

Αν έχετε άσθμα, ο ξηρός βήχας σας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια έξαρση άσθματος, ακόμη και αν δεν συνοδεύεται από δύσπνοια ή συριγμό.

Μερικές φορές, ωστόσο, αιτία είναι κάποιες πιο σοβαρές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, την διάμεση πνευμονοπάθεια και τον καρκίνο. Από αυτές τις ασθένειες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος προκαλούνται κυρίως λόγω μακράς έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου, ενώ η διάμεση πνευμονοπάθεια μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή να προκύψει από έκθεση σε μια ποικιλία τοξικών υλικών, όπως για παράδειγμα η μούχλα, ή κάποια φάρμακα.

Καρδιακές καταστάσεις

Εάν η καρδιά σας δεν αντλεί σωστά το αίμα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί μια κατάσταση που ονομάζεται συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή η καρδιά δεν είναι ικανή να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα και τότε μπορεί το αίμα και κατ’ επέκταση τα υγρά του σώματος να «συσσωρευτούν» σε άλλα σημεία, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί βήχα. Η διάμεση πνευμονοπάθεια συνήθως προκύπτει από χρόνια υψηλή πίεση του αίματος ή στεφανιαία νόσο. Είναι ενδιαφέρον ότι μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης ή αναστολείς ACE, που χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με διάμεση πνευμονοπάθεια, μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα. Γι’ αυτό αν έχετε ήδη διάμεση πνευμονοπάθεια και είστε σε αγωγή με αναστολείς ACE μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε αν ο βήχας σας οφείλεται στην διάμεση πνευμονοπάθεια ή στη φαρμακευτική αγωγή σας.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Η χρόνια ιγμορίτιδα είτε ως αποτέλεσμα μόλυνσης, είτε ως αποτέλεσμα αλλεργίας, μπορεί να οδηγήσει σε βήχα. Το υγρό στο ιγμόρειο στραγγίζει στη μύτη και από εκεί στο πίσω μέρος του λαιμού. Μόλις βρεθεί εκεί οι βλεννογόνοι ενεργοποιούν έναν αντανακλαστικό βήχα. Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά προσδιορίζεται από συμπτώματα όπως ο χρόνιος πονοκέφαλος και η ρινική συμφόρηση.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Αν αυτό το οξύ ταξιδεύει αρκετά υψηλά, τότε μπορεί να καταλήξει στο λαιμό σας, δημιουργώντας μια κατάσταση που είναι γνωστή ως λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας και να προκαλέσει βήχα με τον ίδιο τρόπο που προκαλείται στη χρόνια ιγμορίτιδα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διαγιγνώσκεται με βάση τα τυπικά συμπτώματα ή την αίσθηση της παλινδρόμησης. Η όξινη γεύση στο στόμα και η δυσφορία στο πάνω μέρος του στομάχου, μπορούν να υποδηλώνουν αυτή την ασθένεια.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ένας ξηρός βήχας που διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα, ίσως αξίζει μια επεξεργασία από έναν εκπαιδευμένο ιατρό, ιδίως αν χειροτερεύει ή εάν δεν έχετε καμία σαφή εξήγηση γιατί μπορεί να συμβαίνει. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που θα πρέπει να αναζητηθεί νωρίτερα βοήθεια. Αυτές περιλαμβάνουν ξηρό βήχα που σχετίζεται με απώλεια βάρους, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, ανώμαλη διόγκωση των ποδιών ή βήχα που συνοδεύεται από αίμα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ