Πάγκρεας, εφιδρώσεις και απώλεια βάρους

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που παράγει τις ορμόνες της πέψης, ινσουλίνη και γλυκαγόνη, καθώς και άλλα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφίμων.

Συμπτώματα όπως η εφίδρωση και η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύουν έναν αριθμό ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν το πάγκρεας, συμπεριλαμβανομένης της οξείας παγκρεατίτιδας, της χρόνιας παγκρεατίτιδας, του παγκρεατικού αποστήματος ή ακόμα και του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ασθένειες του παγκρέατος αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία και απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Η εφίδρωση και άλλα συμπτώματα όπως πόνος, πυρετός, ναυτία, εμετός, γρήγορη αναπνοή και επιταχυνόμενος καρδιακός ρυθμός, μπορεί να υποδεικνύουν οξεία παγκρεατίτιδα. Η κατάσταση αυτή πηγάζει από πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των λίθων στη χολή, των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ή των μη συνταγογραφούμενων. Η θεραπεία για την οξεία παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει την παραμονή στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τροφές και τα υγρά χορηγούνται ενδοφλεβίως, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο πάγκρεας να επουλωθεί.

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Η απώλεια βάρους συχνά συνοδεύει την χρόνια παγκρεατίτιδα, ακόμη και όταν οι διατροφικές συνήθειες δεν αλλάζουν. Στη χρόνια παγκρεατίτιδα, το όργανο σταδιακά στενεύει, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει η πέψη και το σώμα να αποβάλλει το μεγαλύτερο ή όλο το μέρος της τροφής που λαμβάνεται. Τα ανοιχτόχρωμα ή λιπαρά ή στο χρώμα του πηλού κόπρανα είναι ενδεικτικά μιας τέτοιας περίπτωσης. Η θεραπεία για την χρόνια παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει επίσης παραμονή στο νοσοκομείο, συνήθως μεγαλύτερης διάρκειας, μέχρις ότου το πάγκρεας να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ή η αφαίρεση των νοσούντων τμημάτων του παγκρέατος.

Παγκρεατικό απόστημα

Ενα παγκρεατικό απόστημα είναι μια συλλογή από πύον, που συσσωρεύεται στο πάγκρεας και μολύνεται. Συχνά τα παγκρεατικά αποστήματα αποτελούν μια επιπλοκή της παγκρεατίτιδας. Η εφίδρωση, ο πυρετός, τα ρίγη και ο πόνος στο στομάχι είναι τα πρωτογενή συμπτώματα, καθώς επίσης η ναυτία και ο εμετός. Το παγκρεατικό απόστημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να στραγγίξει το πύον. Αν το παγκρεατικό απόστημα δεν αντιμετωπιστεί, τότε τα ποσοστά θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλά.

Καρκίνος του παγκρέατος

Η εφίδρωση, ειδικά αν συμβαίνει τη νύχτα, μερικές φορές υποδηλώνει την παρουσία ενός καρκινικού όγκου. Η εφίδρωση τη νύχτα σε συνδυασμό με ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παγκρέατος. Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο ανώτερο τεταρτημόριο του στομάχου που ακτινοβολεί στην πλάτη, ίκτερο και απώλεια της όρεξης. Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ισχύουν, δείτε το γιατρό σας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ