Θλίψη για το θάνατο του Γιώργου Τζαμάρα, το αηδόνι του δημοτικού τραγουδιού

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού, το αποκαλούμενο “αηδόνι” του δημοτικού τραγουδιού, Γιώργος Τζαμάρας.

Τη δυσάρεστη είδηση, σύμφωνα με το lamiareport.gr, μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Στερεάς Ελλάδας Πάνος Κοτρώτσος.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 17:00 στον Άγιο Αθανάσιο στα Γαλανέικα Λαμίας. Η σορός θα είναι στην εκκλησία από τις 16:00. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα Λαμίας.

Γεννήθηκε το 1936 στη Μαντασιά Φθιώτιδας. Μπήκε στη δουλειά από μικρός παίζοντας ακορντεόν και τραγουδώντας, κοντά στον αδερφό του που έπαιζε κλαρίνο. Όταν κάποια στιγμή τον άκουσε ο Παναγιώτης Κοκοντίνης του πρότεινε να κατέβει στην Αθήνα να γράψει ένα δίσκο. Κατέβηκε το 1961 και έγραψε το τραγούδι: ‘’Τα ορφανά δε χαίρονται’’. Στη συνέχεια ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 33 , 45, 78 στροφών και σε όλους τους τύπους που ακολούθησαν αργότερα [LP, κασέτες, cd]. Ηχογράφησε συνολικά 400 περίπου τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Δούλεψε σε όλα σχεδόν τα κέντρα της Αθήνας που πρόσφεραν δημοτική μουσική και συνεργάστηκε με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής ορχήστρας. Για κάποιο διάστημα τραγούδησε και στη Θεσσαλονίκη.

Όργωσε όλη τη Στερεά Ελλάδα τραγουδώντας στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις εισπράττοντας την αγάπη του κόσμου για τον μοναδικό τρόπο που έλεγε τα τραγούδια, ειδικά τα καμπίσια.

Προσκλήθηκε από συλλόγους και επιχειρηματίες στο εξωτερικό και τραγούδησε για τους ομογενείς της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και αλλού.

Θεωρείται ένας σπουδαίος τραγουδιστής με δική του προσωπικότητα στο τραγούδι, που άφησε σημαντικό έργο πίσω του.

Πηγή: lamiareport.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ