Η φροντίδα των ποδιών στον σακχαρώδη διαβήτη

O διαβήτης είναι μία πάθηση που, αν δεν προσεχθεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό. Κάθε χρόνο 2.000-3.000 διαβητικοί στην Ελλάδα χάνουν το ένα ή ακόμα και τα 2 πόδια τους.

Στα 100 άτομα που πάσχουν από διαβήτη, τα 5 εμφανίζουν πρόβλημα στα πόδια τους, γι’ αυτό όπως γίνεται αντιληπτό, έχει μεγάλη σημασία η υγιεινή και η φροντίδα των ποδιών των ασθενών που πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια, αν δεν θέλουν να οδηγηθούν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα σε ένα διαβητικό πόδι είναι η ξηροδερμία που προκαλεί ο διαβήτης και η νευροπάθεια. Η ξηροδερμία μπορεί να συντελέσει στο να δημιουργηθούν υπερκερατώσεις, οι γνωστοί μας κάλοι στα πέλματα, ή να προκληθούν ρωγμές στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πύλη εισόδου μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη που θα απειλήσει το πόδι ή ακόμα και τη ζωή του ασθενή.

Οι κάλοι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη και νευροπάθεια δεν πονάνε, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφαιρούνται εγκαίρως από γιατρό ή ποδολόγο.

Περιποιημένα νύχια

Τα νύχια επίσης πρέπει να είναι φροντισμένα και να κόβονται με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι και αν είναι ιδιαίτερα παχιά θα πρέπει να χρησιμοποιείται λίμα κατά προτίμηση χάρτινη. Τα νύχια θα πρέπει να λιμάρονται και να είναι πάντα περιποιημένα, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί που θα μπορούσαν να προκληθούν από κάποια σπασμένα ή κομμένα νύχια στα πόδια.

Αποφυγή μικροτραυματισμών

Ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να προστατέψει τα πόδια του αποφεύγοντας τους μικροτραυματισμούς. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να περπατάει ποτέ ξυπόλητος, ούτως ώστε να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης τραυματισμού στα πόδια του. Επίσης, θα πρέπει κάθε βράδυ να ελέγχει τα πόδια του για μικροτραυματισμούς και αμυχές, όπως επίσης θα πρέπει να τα πλένει στο τέλος της ημέρας και να τα σκουπίζει καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.

Diabetic_Feet

Μακριά από πηγές θερμότητας και πολύ ζεστό νερό

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει πηγές θερμότητας. Το νερό με το οποίο τα πλένει δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό, ενώ δεν πρέπει να τα βάζει κοντά σε θερμάστρα, ακόμα και αν κρυώνει.

Για να αποφευχθεί η πιθανότητα να πλύνει το σώμα ή τα πόδια του με ιδιαίτερα ζεστό νερό, θα πρέπει να το δοκιμάσει. Το καλύτερο σημείο για τη δοκιμή είναι ο αγκώνας, αφού είναι μια περιοχή του σώματος που δεν προσβάλλεται συχνά από τη νευροπάθεια.

Επιλογή κατάλληλων παπουτσιών

Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η επιλογή των παπουτσιών. Ο διαβητικός θα πρέπει να διαλέγει το σωστό νούμερο παπούτσι, ώστε να μη τον στενεύει, ενώ αν αγοράσει ένα καινούργιο ζευγάρι, δεν θα πρέπει να το φορέσει για περισσότερες από δύο ώρες την πρώτη φορά.

Η αγορά παπουτσιών θα πρέπει να γίνεται στο τέλος της ημέρας, απόγευμα προς το βράδυ, που τα πόδια είναι πρησμένα, γιατί αν το αγοράσει το πρωί, το απόγευμα μπορεί να συνειδητοποιήσει πως τού πέφτει μικρό, λόγω του οιδήματος που υπάρχει.

Ελεγχος της κατάστασης του ποδιού

Ο διαβητικός μπορεί να δει την κατάσταση των ποδιών του μόνος του με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που μπαίνει κάτω από το πέλμα του και μετράει την ξηρότητα του δέρματος. Το αυτοκόλλητο έχει χρώμα μπλε. Αν στα 10 λεπτά αλλάξει χρώμα και γίνει ροζ, αυτό σημαίνει πως το πόδι του είναι σε καλή κατάσταση και έχει αρκετή υγρασία. Αν όμως δεν γίνει ροζ εντελώς, τότε αυτό σημαίνει πως το πόδι δεν έχει αρκετή υγρασία, ώστε να προστατεύεται, επομένως θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό για να πάρει μέτρα για την περαιτέρω φροντίδα των ποδιών του.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ