Δε σταματά τις προκλήσεις η Τουρκία: Πέντε νέες NAVTEX από τη Λήμνο έως την Κύπρο

Ξεπερνά κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα, που ακολουθεί κλιμακούμενη πορεία, παρόλο που στέλνονται συνεχή μηνύματα από την Ευρώπη προς την Άγκυρα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Πέντε NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία συνεχίζοντας ακάθεκτη τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δέσμευσε για στρατιωτικές ασκήσεις περιοχές γύρω από την Κύπρο, αλλά και μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Τέσσερις από τις πέντε NAVTEX αφορούν σε περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Οι περιοχές που δεσμεύει με Navtex η Τουρκία

Τέσσερις από τις πέντε NAVTEX αφορούν σε περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Η μία βρίσκεται στη περιοχή όπου συναντώνται οι ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας (όταν αυτή καθοριστεί και ανακηρυχθεί). Στο σημείο, αυτό η Τουρκία θα κάνει ναυτικές ασκήσεις την 1 Οκτωβρίου.

Σε κοντινή περιοχή θα γίνει και άσκηση με πυροβόλα όπλα στις 2 Οκτωβρίου.

Δύο από τις NAVTEX αφορούν στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7. Εκεί, πάλι θα γίνει πολυήμερη άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πυροβόλα όπλα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές θα είναι δεσμευμένες για οκτώ μέρες του Οκτωβρίου.

 

 

Πηγή: protothema.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ