Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ουδέποτε ήμουν υποστηρικτής ή μέλος της Χρυσής Αυγής»

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής και στην πολύκροτη δίκη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απολογία των πρώην βουλευτών που φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Τη σκυτάλη των απολογιών έχουν πάρει οι κατηγορούμενοι που, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης οι οποίοι τηρούν τη γραμμή της άρνησης. Αυτό έκανε στην απολογία του και ο κατηγορούμενος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού ο οποίος φέρεται ως μέλος της εγκληματική οργάνωσης.

«Ουδέποτε ήμουν υποστηρικτής ή μέλος της Χρυσής Αυγής. Παραβρέθηκα σε μια μοτοπορεία στην Ηλιούπολη και από τότε έχω βρεθεί μπλεγμένος να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν έχω κάνει κάτι» είπε ενώπιον του δικαστηρίου ισχυριζόμενος πως βρέθηκε στην πορεία, το καλοκαίρι του 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο», μετά από πρόσκληση φίλου συγκατηγορούμενου του. «Το είδα σαν βόλτα με τη μηχανή, ήμουν 22 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Δεν είναι λίγο παράδοξο αυτό που περιγράφετε;

Κατηγορούμενος: Ήταν απερισκεψία μου, δεν πονηρεύτηκα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί για την επίθεση στο «Συνεργείο», περιέγραψε την πορεία που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα και αναφέρθηκε σε μια στάση που έκαναν στην Ηλιούπολη όπου, όπως είπε, πέταξαν φυλλάδια, φώναξαν συνθήματα ενώ υπήρξε και διαπληκτισμός με θαμώνες καφετέριας. Ωστόσο, ο νεαρός ισχυρίστηκε πως δεν αντιλήφθηκε την επίθεση στο «Συνεργείο» στην οποία, όπως ανέφερε, σε κάθε περίπτωση δεν συμμετείχε.

Πρόεδρος: Βουλευτές της Χρυσής Αυγής είδατε;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν τους γνώριζα καν.

«Όταν βρέθηκα κατηγορούμενος έπαθα μεγάλο σοκ. Δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με όλα αυτά. Έλειπα πολύ μεγάλα διαστήματα με τη δουλειά μου».
«Είναι πολιτική η δίωξη»

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο στην απολογία του ο άλλοτε γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Πειραιά ο οποίος ανέφερε ότι διατηρούσε έμμισθη σχέση με τη Χρυσή Αυγή από το 2012 έως και το 2019.

«Ξεκάθαρα έχω μπλέξει στην υπόθεση γιατί ήμουν γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Πειραιά. Πρόκειται για πολιτική δίωξη», ανέφερε αρνούμενος κατηγορηματικά ότι έλαβε μέρος σε έκνομες πράξεις.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως τον αποκαλούσαν πυρηνάρχη και τοποθετήθηκε στη θέση του από τον τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγό ο οποίος , όπως είπε, θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε γιατί «εμπόδιζε το κατεστημένο». «Το Λαγό ήθελαν», είπε συμπληρώνοντας: «μας δίκασαν τα κανάλια» και μίλησε για προπαγάνδα σε βάρος του κόμματος, επειδή τα ποσοστά του ήταν ανοδικά. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την επίθεση, στο «Συνεργείο», ανέφερε: «Θέλουν το Λαγό. Ποιος είναι ο υπεύθυνος βουλευτής στον Πειραιά; Ο Λαγός. Ποιος ενοχλεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Ο Λαγός. Γι’ αυτό τον βάζουν στην μοτοπορεία. Δεν είναι λογικό να εμφανιστεί με αμάξι εκεί, όπως λένε, γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει».

Πρόεδρος: Όταν μάθατε για την κατηγορία σε βάρος σας, τι έγινε;

Κατηγορούμενος: Επικοινώνησα αρχικά με τη δικηγόρο μου και μετά με το Λαγό που έχω και προσωπικές σχέσεις μαζί του. Μου είπε «προσπαθούν να μας χτυπήσουν γιατί είμαστε ψηλά στα ποσοστά». Δεν θυμάμαι αν μίλησα με άλλους βουλευτές, αλλά το κλίμα ήταν «πάνε να μας στήσουν γιατί πάμε καλά στις δημοσκοπήσεις».

Η στάση του κατηγορούμενου στο δικαστήριο αλλά και το ύφος των απαντήσεων του προκάλεσαν το σχόλιο της προέδρου η οποία επεσήμανε: «Είστε σε δικαστήριο όχι στην τοπική. Μη σχολιάζετε, να απαντάτε σε αυτά που ρωτούν».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ