Αιτίες πόνου και πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Ο κοιλιακός πόνος είναι ο πόνος που αισθάνεται κανείς από το στήθος μέχρι τη βουβωνική χώρα. Συχνά αναφέρεται ως πόνος στην κοιλιά ή στο στομάχι και μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Η ουροδόχος κύστη, το ήπαρ, ο σπλήνας, η σκωληκοειδίτιδα και τα επινεφρίδια βρίσκονται στην κοιλιά. Ως εκ τούτου, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να αποδοθεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα.

Τα πεπτικά όργανα

Τα όργανα που σχετίζονται με την πέψη, όπως ο οισοφάγος, το στομάχι, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το λεπτό και το παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Συνθήκες όπως η παλινδρόμηση οξέος ή τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν διάφορα επίπεδα πόνου ή πίεσης στην κάτω κοιλιακή χώρα. Η ηπατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

Επίσης, οι καταστάσεις που δημιουργούν φλεγμονή στην άνω κοιλία, όπως η γαστρίτιδα, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και η διέλευση των χολόλιθων συχνά προκαλούν πόνο. Εξάλλου, ο καρκίνος μπορεί επίσης να επηρεάσει περιοχές του στομάχου όπως ο χοληφόρος πόρος, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας.

Αορτή

Υπάρχει μια κύρια αορτή που διατρέχει το εσωτερικό της κοιλιάς. Εάν αυτή η αρτηρία διογκωθεί κατά τη διάρκεια συμβάντων όπως το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακό άλγος. Οι φραγμένες αρτηρίες ή φλέβες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή αιτία ακραίου κοιλιακού πόνου. Βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και μπορεί να μολυνθεί, ενδεχομένως ακόμα και να σπάσει, γεγονός που μπορεί να είναι θανατηφόρο αν δεν αντιμετωπιστεί. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει πόνο στο κάτω δεξιό άκρο της κοιλιάς, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό, για την περίπτωση που πρόκειται για λοίμωξη της σκωληκοειδίτιδας.

Νεφρά

Τα προβλήματα των νεφρών μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Τα νεφρά, δύο πολύ σημαντικά όργανα σε σχήμα φασολιού, βρίσκονται κι αυτά στην κοιλιακή περιοχή. Οι πέτρες των νεφρών που περιλαμβάνουν επώδυνο πέρασμα μέσω των ούρων και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο. Οι όγκοι και άλλες μορφές καρκίνου είναι επιπλέον συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα

Οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν πυελικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν πίεση και πόνο στην κάτω κοιλία. Οι νεοπλασίες της μήτρας και οι κακοήθεις όγκοι της μήτρας ή του τραχήλου μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο. Οι κύστεις των ωοθηκών και ο καρκίνος, η μόλυνση των σαλπίγγων και η ενδομητρίωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτό τον τύπο πόνου. Μια γυναίκα μπορεί επίσης να παρουσιάσει πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς αν έχει μια έκτοπη εγκυμοσύνη.

Αλλες περιοχές του σώματος

Ο πόνος στην κοιλιά δεν ξεκινά πάντα εκεί. Οι λοιμώξεις σε όλο το σώμα, όπως η πνευμονία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά. Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, ο ερεθισμός της περιοχής γύρω από τους πνεύμονες ή οι θρόμβοι στους πνεύμονες μπορεί επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ο έρπης ζωστήρας, η κήλη, ο ερεθισμός των νεύρων και οι τραυματισμοί είναι επίσης συνήθεις «ένοχοι» για τον κοιλιακό πόνο και την πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ