Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεατρικού Δράματος στην Καλαμάτα είναι γεγονός

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που αγαπά πολύ το θέατρο. Δεν είναι τυχαίο που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της είναι ένα από τα μακροβιότερα, αν όχι το μακροβιότερο στην χώρα από την μια και από την άλλη το  οτι στους κόλπους της έχουν δραστηριοποιηθεί τόσες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, οι οποίες όμως χάρις το μεράκι των ηθοποιών και την καθοδήγηση των υπευθύνων παρουσιάζουν εξαιρετικές και απαιτητικές δουλειές κάθε χρόνο.

Στα πλαίσια αυτής της αγάπης για το θέατρο λοιπόν τα μέλη του πάντα ενεργού Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με το Theatre Alive σχεδίασαν ένα Σχολείο Θεατρικού Δράματος με διεθνείς προδιαγραφές. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί κέντρο εντατικής εκπαίδευσης στο θέατρο, όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ήδη ξεκίνησε την λειτουργία του από τις 19 Αυγούστου και θα την ολοκληρώσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski, ο οποίος μάλιστα θα είναι και ένας από τους διδάσκοντες.

Το αισιόδοξο είναι οτι, ενώ το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεατρικού Δράματος ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του, ήδη οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 60. Από όλους αυτούς του υποψηφίους μετά από ανάλογη αξιολόγηση επιλέχθηκαν 8 άτομα από την Κύπρο, την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Βιέννη και το Παρίσι, τα οποία θα μείνουν στην πόλη μας για 3 εβδομάδες και θα μαθητεύσουν πλάι σε σπουδαίους δασκάλους.

Το Theatre Alive , που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” δημιούργησε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεατρικού Δράματος είναι ένας φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός οργανισμό που έχει έδρα το Λονδίνο. Σκοπός του είναι η παραγωγή καινοτόμων προτάσεων που αφορούν στο θέατρο, καθώς και η υποστήριξη και, κυρίως, η εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών. Εκπρόσωπος του είναι ο κύριος Andrew Visnevski , ο οποίος ανέλαβε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεατρικού Δράματος Καλαμάτας, με την επιθυμία αυτό το σχολείο να γίνει ετήσιο, να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μέσα σε όλη την χρονιά , αλλά και να στηρίζονται και επαγγελματίες ή άτομα που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Ως προς τα μαθήματα η δομή τους είναι αυστηρή και διαμορφωμένη από επαγγελματίες καθηγητές που επιθυμούν την συνεργασία με τους μαθητές , ώστε οι τελευταίοι να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να γίνουν καλύτεροι. Θα διδαχτούν τέσσερις θεαματικές ενότητες με έμφαση στο Ευρωπαϊκό Θέατρο  αυτές του κλασσικού δράματος, του αρχαίου δράματος και του Σαίξπηρ. Κίνηση και φωνή θα διδάξουν στους μαθητές η Gabrielle Moleta και η Adrienne Thomas, ενώ η Αργυρώ Χιώτη θα διδάξει κλασσικό θέατρο.

Το αποτέλεσμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας για τον σπουδαστή, είναι μια ενισχυμένη καλλιτεχνική ευελιξία στους δύο θεμελιώδεις τομείς του θεάτρου και η επίτευξη ενός νέου επαγγελματικού επιπέδου για τον ίδιο. Η συναναστροφή με δασκάλους διεθνούς κύρους και σπουδαστές από διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο, προσφέρει στον σπουδαστή μια διαφορετική οπτική στην υποκριτική και το θέατρο, αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Ειδικότερα μέσα από την εμπειρία της ομαδικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά και της διαμονής του στην Καλαμάτα.

Αυτό το θερινό σχολείο διάρκειας τριών εβδομάδων, αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή, για σπουδαστές δραματικών σχολών ή ηθοποιούς που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, καθώς και για όσους επιθυμούν μια “αυστηρή” επανεκτίμηση των ικανοτήτων και τωνδεξιοτήτων τους. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείαςτου ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση των δύο θεμελιωδών ειδών τουευρωπαϊκού θεάτρου.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 16:00 και Σάββατο 9:00 έως 13:00 -από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου- στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Πληροφορίες και αιτήσεις στο https://kalamatadrama.com

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, το Mataroa, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας, η «Φάρις» και η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ