Kαρδιακή ανεπάρκεια: Σωτήρια η αναγνώριση συμπτωμάτων

Η καθυστέρηση αναγνώρισης των συμπτωμάτων και πρόσβασης στο νοσοκομείο είναι οι βασικές αιτίες οξείας επιδείνωσης των επιπλοκών και της θνητότητας της καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με μελέτες, όσο πιο έγκαιρα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μείωση των επιπλοκών ενώ, θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου.

Είναι ακριβώς το θέμα στο οποίο έχουν ρίξει το βάρος οι επιστήμονες, καθώς παρατήρησαν ότι έπειτα από τη στρατηγική εκπαίδευσης των ασθενών και των οικογενειών τους, που τέθηκε σε εφαρμογή σε αρκετά κράτη, επιτεύχθηκε 40%-50% μείωση της θνητότητας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το 67% των επεισοδίων επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας συμβαίνουν σε ασθενείς στους οποίους έχει ήδη διαγνωσθεί και έτσι είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν την πάθηση. Το 33% συμβαίνει σε ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά σε αυτούς δεν είχε ακόμη γίνει η διάγνωση και έτσι δεν γνώριζαν ότι είχαν τη νόσο. Δηλαδή σε αυτούς η επιδείνωση ήταν το πρώτο επεισόδιο που οδηγούσε στην τοποθέτηση της διάγνωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που εισάγονται με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν:

Δύσπνοια, σε ποσοστό 92%

Περιφερικό οίδημα, στο 35%

Βήχας, στο 33%

Δυσκολίες στην αναπνοή σε οριζόντια θέση, στο 30%

Πόνος στο στήθος, στο 29%

Δύσπνοια τη νύχτα, στο 28%

Κούραση, στο 17%

Ταχυπαλμία, ταχυκαρδία, στο 7%

Αν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα, τότε μπορούν να αναγνωρίσουν άμεσα το πρόβλημα και να μεταφέρουν έγκαιρα τον ασθενή στο νοσοκομείο. Αυτό θα τον γλιτώσει από τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή.

Σε μια αμερικανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, προηγήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις μέχρις ότου να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Ο μέσος όρος της καθυστέρησης από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την αναζήτηση βοήθειας ήταν 13,3 ώρες.

Οι παράγοντες στους οποίους οφειλόταν η καθυστέρηση αναζήτησης ιατρικής βοήθειας ήταν το γεγονός ότι οι άνδρες ζητούσαν βοήθεια με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από ότι οι γυναίκες, ενώ τους μπέρδευαν τα πολλά σημεία και συμπτώματα που παρουσίαζαν οι ασθενείς, όπως και το γεγονός ότι ο ασθενής δεν είχε ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.

Τέλος, το γεγονός ότι η ιατρική βοήθεια έπρεπε να αναζητηθεί από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί ήταν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια αυτά και με σωστή εκπαίδευση αναγνώρισης των συμπτωμάτων μπορούμε να μειώσουμε την επικινδυνότητα των περιστατικών, σημειώνουν οι ειδικοί.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ