Kαρδιακές αρρυθμίες: Πότε πρέπει να μάς ανησυχήσουν

Η αρρυθμία είναι μία διαταραχή στην κανονικότητα του καρδιακού παλμού. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή κατάσταση για πάρα πολύ κόσμο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ζουν μ’ αυτήν και είναι εντελώς απληροφόρητοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αρρυθμία μπορεί να είναι πιο σοβαρή, και απαιτεί ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Δεδομένου ότι η καρδιά είναι τόσο σημαντικό όργανο, οι τακτικές εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μια εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας, γιατί είναι σημαντικό η καρδιά να λειτουργεί σωστά. Διάφορα διαγνωστικά εργαλεία, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα των καρδιακών σας ρυθμών.

Στα φυσιολογικά άτομα η καρδιά χτυπά πολύ σταθερά σε ένα κλασικό μοτίβο, αντανακλώντας τη ροή του αίματος μέσω των θαλάμων της καρδιάς. Σε κάποιον με αρρυθμία, οι μυϊκές συσπάσεις της καρδιάς, δεν ακολουθούν ένα κανονικό μοτίβο, με την καρδιά να χτυπά είτε πολύ αργά, είτε πάρα πολύ γρήγορα, ή σε έναν εξαιρετικά ακανόνιστο τρόπο με χτύπους να λείπουν και άλλους να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Μερικές φορές η γνώση ότι η καρδιά του χτυπά ακανόνιστα μπορεί να είναι οδυνηρή ή ερεθιστική για τον άνθρωπο, ανάλογα με τον χτύπο της καρδιάς.

Οταν η καρδιά κάποιου χτυπά πολύ αργά, το φαινόμενο ονομάζεται βραδυκαρδία. Σ’ αυτή την περίπτωση, η καρδιακή συχνότητα είναι χαμηλότερη των 60 καρδιακών παλμών ανά λεπτό και είναι συνηθισμένη σε πολύ γυμνασμένους αθλητές που η καρδιά τους αντέχει πολύ σκληρή δράση. Οταν ο κτύπος είναι ασυνήθιστα ταχύς, το φαινόμενο ονομάζεται ταχυκαρδία. Πρόκειται για έναν γενικό όρο που αφορά όλες τις περιπτώσεις που οι καρδιακοί παλμοί υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. Σε κατάσταση ηρεμίας οι καρδιακοί παλμοί κυμαίνονται μεταξύ 60-100 ανά λεπτό με τους αθλητές να έχουν χαμηλότερες και τα βρέφη να έχουν υψηλότερες τιμές. Μια ταχυκαρδία χαρακτηρίζεται αρρυθμία και ως εκ τούτου χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω, όταν εμφανίζεται αδικαιολόγητα, ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Ακόμα και τότε, όμως, ενδέχεται να πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Απαιτεί, ωστόσο, συμβουλές από το γιατρό, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για αρρυθμία δυνητικά θανατηφόρα.

Αυτές οι δύο είναι οι πιο γνωστές αρρυθμίες της καρδιάς. Υπάρχει ένας ακόμα τύπος αρρυθμίας, η μαρμαρυγή, που είναι εξαιρετικά σοβαρός και αντικατοπτρίζει περισσότερο έναν τρεμάμενο καρδιακό μυ παρά μια ισχυρή συστολή. Η μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί. Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα ακανόνιστης ταχυπαλμίας, ζαλάδα, πόνο στον θώρακα, καταβολή δυνάμεων, ελάττωση της ικανότητας για εργασία και για νοητική συγκέντρωση, λιποθυμική τάση ή συγκοπή. Σε κάποιους ανθρώπους είναι ασυμπτωματική και μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την κολπική μαρμαρυγή είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο με ό,τι συνεπάγεται για φυσική ανικανότητα και αναπηρία. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός στην επιμένουσα, στην μακράς διάρκειας και στην μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει μία καρδιοπάθεια.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις αρρυθμίες, όπως το στρες, η συγγενής καρδιοπάθεια, η χρήση ναρκωτικών και η γήρανση. Η διατροφή, η άσκηση και κάποιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι οι καρδιά τους φαίνεται να χτυπάει ακανόνιστα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλού στρες. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες, αν και μπορεί να αποσπά την προσοχή. Αλλα άτομα που βιώνουν τυχαίες αρρυθμίες, όπως το αίσθημα καρδιακών παλμών, δεν φαίνεται να σχετίζονται με το στρες. Αυτές οι αρρυθμίες μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

Οταν μια αρρυθμία διαγνωστεί, το επόμενο βήμα εξαρτάται από τον τύπο της. Για πολλούς ανθρώπους δεν χρειάζεται να γίνει κάτι, αν και είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή ή να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των λειτουργιών της καρδιάς τους και να αναφέρουν στο γιατρό τους κάθε απρόβλεπτο ή ασυνήθιστο συμβάν.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της αρρυθμίας. Μια ακραία αρρυθμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια εμφυτευμένη ιατρική συσκευή που «σοκάρει» την καρδιά, προκειμένου να την αναγκάσει να χτυπά σε κανονικό ρυθμό.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ