8 συνήθειες που αναστατώνουν τις ορμόνες σας

Οταν μια γυναίκα αισθάνεται εξουθενωμένη, ταραγμένη, ανήσυχη, νευρική, κακόκεφη χωρίς εμφανή λόγο, συνήθως ρίχνει το φταίξιμο στις ορμόνες της. Το παράδοξο είναι ότι πιθανότατα έχει δίκιο.

Αυτοί οι «χημικοί αγγελιοφόροι» βουίζουν μέσα στο μυαλό και μπορούν να μπλοκάρουν όλο το σύστημα του οργανισμού, επηρεάζουν την όρεξη, το βάρος, την σεξουαλική ορμή, τον κύκλο και πολλά άλλα.

Ομως, η ορμονική «παραξενιά» δεν είναι ένα απλά τυχαίο περιστατικό πάνω στο οποίο δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Ορισμένες συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το χάος που βγάζει το σώμα σας και το μυαλό σας εκτός ελέγχου.

Ελέγξτε τις παρακάτω 8 συνήθειες που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση και αλλάξτε την ψυχική και σωματική σας υγεία:

Οι γλυκές εμμονές

Αν τρώτε τροφές με πολλή ζάχαρη αυτό συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους και τα περιττά κιλά, γεγονός που μπορεί να κάνει το σώμα σας πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, την ορμόνη που κινεί τα σάκχαρα στο αίμα, για να πάρουν τα κύτταρά σας την ενέργεια που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα; Ενας πρόδρομος του διαβήτη, που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο ή ακόμα και πλήρης εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Στρεσάρισμα αργά το βράδυ

Κανονικά, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Αλλά αν έχετε άγχος και ένταση αργά το βράδυ, τότε τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν ισχυρά κι αυτό σημαίνει ότι είστε πολύ στην… πρίζα για να μπορέσετε να κοιμηθείτε.

Τακτικές περίοδοι αϋπνίας

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και η κορτιζόλη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, στη συνέχεια βυθίζεται και σας δημιουργεί έντονη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό. Ξεκινήστε να κοιμάστε ελαφριά σε κάθε ευκαιρία και τα επίπεδα της κορτιζόλης θα εξομαλυνθούν.

Περιστασιακή έλλειψη ύπνου

Οταν κοιμάστε, τα επίπεδα μιας ορμόνης που σχετίζεται με την πείνα και ονομάζεται λεπτίνη απελευθερώνεται και σηματοδοτεί το σώμα σας πως δεν χρειάζεται να φάτε. Αν τινάζεστε και στριφογυρίζετε όλη τη νύχτα, το σώμα σας δεν θα παράγει την κατάλληλη ποσότητα λεπτίνης. Ετσι, θα αισθάνεστε ιδιαίτερη πείνα την επόμενη μέρα και θα είστε πιο επιρρεπείς στην αύξηση του βάρους.

Καφές αργά το απόγευμα

Η κορτιζόλη είναι κι εδώ ο «ένοχος». Η καφεΐνη σηματοδοτεί το σώμα σας για να ενισχύσει την παραγωγή της κορτιζόλης που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανησυχία και σίγουρα έτσι δεν μπορείτε να μπείτε στην διαδικασία να ετοιμαστείτε για ύπνο. Περιορίστε τον εαυτό σας σε όχι περισσότερα από δύο φλιτζάνια κανονικού μεγέθους καφέ την ημέρα κατά προτίμηση πριν τις 3-4 το απόγευμα.

Γυμνάζεστε όποτε το θυμάστε

Χωρίς τακτική άσκηση, το σώμα σας δεν θα παράγει και δεν θα απελευθερώσει την βέλτιστη ποσότητα ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που απελευθερώνονται με την άσκηση και μας κάνουν να αισθανόμαστε θετικά συναισθήματα και ιδιαίτερη ενέργεια. Μπορούν επίσης να διατηρήσουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσουν τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, ανεβάζοντας τη λίμπιντο. Οσο περισσότερο γυμναστείτε, τόσο περισσότερες ενδορφίνες παράγει το σώμα σας.

Εξαντλητικές δίαιτες

Μια βουτιά των επιπέδων λίπους του σώματος, είτε οφείλεται σε δίαιτες πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας, είτε σε εξοντωτικές ασκήσεις γυμναστικής, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και ανακατεύει τον κύκλο, μέχρις ότου το λίπος επιστρέψει σε ένα υγιές επίπεδο. Αν η διατροφή σας είναι αρκετά αυστηρή βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε.

Ανακουφίζετε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο τρώγοντας γλυκά

Οταν περιμένετε περίοδο νοιώθετε κακόκεφη και πεσμένη. Με την πρόσληψη σακχάρων ο οργανισμός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης. Ομως, όσο περισσότερα γλυκά τρώτε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η σεροτονίνη, γεγονός που προκαλεί απορρόφηση πρωτεϊνών, κάτι που στη συνέχεια ρίχνει τη σεροτονίνη δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ