8 συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο θωρακικός πόνος είναι το πιο εμφανές σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε ακόμα κι αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος καρκίνος», τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες και περίπου το 20% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους απ’ αυτόν δεν καπνίζουν καν.

Πώς μπορεί ένας μη καπνιστής να πάθει καρκίνο του πνεύμονα; Η έκθεση στο ραδόνιο (ένα άοσμο αέριο που βρίσκεται στα σπίτια) είναι συχνά η αιτία. Αλλοι πιθανοί ένοχοι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως ο αμίαντος.

Είτε καπνίζετε τακτικά, είτε δεν έχετε καπνίσει ποτέ στη ζωή σας, δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα.

Ενας βήχας που επιμένει

Η πλειοψηφία των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα έχει βήχα, περιστασιακά με αίμα. Η δημιουργία σκουρόχρωμης βλέννας μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι. Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε έναν ξηρό βήχα, στην περίπτωση που αυτός παραμένει για περισσότερο από ένα μήνα, θα πρέπει να τον ελέγξετε.

Χρόνιες λοιμώξεις

Τις περισσότερες φορές, οι ιοί ευθύνονται για λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Αλλά εάν αρρωσταίνετε επανειλημμένα και κάθε ασθένεια φαίνεται να εστιάζει κατευθείαν στο θώρακά σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου.

Απώλεια βάρους

Αν χάνετε βάρος χωρίς αλλαγές στη διατροφή σας και χωρίς γυμναστική, θα πρέπει να το ελέγξετε. Οπως και σε κάθε μορφή καρκίνου, ένας πιο προχωρημένος όγκος μπορεί να κάνει πρωτεΐνες που λένε στο σώμα να χάσει βάρος. Γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε και μια απώλεια όρεξης.

Οσφυαλγία

Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα στο σώμα, μπορεί ο ασθενής να αισθανθεί πόνο βαθιά στα οστά ή στις αρθρώσεις. Η πλάτη και οι γοφοί είναι σημεία που χτυπά ο πόνος από τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό το σύμπτωμα, ωστόσο, είναι και σημάδι ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

Πρήξιμο στο λαιμό και το πρόσωπο

Αν ένας όγκος του πνεύμονα αρχίσει να πιέζει την άνω κοίλη φλέβα (η μεγάλη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κεφάλι και τα χέρια στην καρδιά), μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο στο λαιμό και στο πρόσωπο. Τα χέρια και το πάνω μέρος του στήθους μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

Πολύ μεγάλη κόπωση

Πρόκειται για μια αίσθηση πολύ διαφορετική από το να αισθάνεται κανείς κουρασμένος. Είναι η αίσθηση ότι αισθάνεται τόσο εξαντλημένος που δεν περιμένει την ώρα να ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Ομως, ακόμα και μετά από πολλές ώρες ξεκούρασης, δεν φεύγει η κούραση που νοιώθει. Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα βιώνουν συμπτώματα υπερβολικής κόπωσης.

Μυϊκή αδυναμία

Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει τους μυς, όπως και τα όργανα. Ενα από τα πρώτα σημεία που θα επηρεαστούν όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι οι γοφοί. Κάποιες φορές ο ασθενής θα δυσκολεύεται ακόμα και να σηκωθεί από την καρέκλα. Η αδυναμία στους ώμους, τους βραχίονες και τα πόδια είναι επίσης χαρακτηριστική.

Υψηλά επίπεδα ασβεστίου

Ορισμένοι καρκίνοι των πνευμόνων κάνουν ορμονικές ουσίες που ανατρέπουν την ισορροπία των μετάλλων στο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος υπερβολικό ασβέστιο. Ο ασθενής μπορεί να μη συνειδητοποιήσει ότι τα επίπεδα του ασβεστίου του έχουν αγγίξει… ταβάνι μέχρι ο γιατρός να ζητήσει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις. Υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει και που σχετίζονται με το υψηλό ασβέστιο, όπως είναι η συχνή ούρηση, η υπερβολική δίψα, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά και η ζάλη.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ