Τραμπ και Μαδούρο επιβεβαιώνουν μυστικές επαφές σε "υψηλό επίπεδο"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι γίνονται επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας, δήλωση που επιβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διευκρινίζοντας πως αυτό συμβαίνει «εδώ και μήνες».

«Μιλάμε σε πολλούς αντιπροσώπους της Βενεζουέλας. Βοηθάμε τη Βενεζουέλα όσο καλύτερα μπορούμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εκφράστηκε στον Λευκό Οίκο.

«Δεν θέλω να πω με ποιον, αλλά μιλάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος, μολονότι η Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, δεν αναγνωρίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Μαδούρο και πιέζει για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Πριν από 15 χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες. Τώρα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος αναφέρεται συχνά στη Βενεζουέλα όταν καταφέρεται εναντίον της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Μαδούρο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του, σημειώνοντας πως οι επαφές γίνονται «εδώ και μήνες», αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον σκοπό τους.

«Επιβεβαιώνω ότι γίνονται εδώ και μήνες επαφές ανάμεσα σε ανώτερους λειτουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω, με τη ρητή έγκρισή μου», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της χώρας του.

Προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική (USSOUTHCOM), ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, διεμήνυσε από τη Βραζιλία ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» στη Βενεζουέλα την ώρα που ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει ολοκληρωτικό εμπάργκο στη χώρα, η οποία βιώνει την πιο βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Από τον Απρίλιο, η Ουάσιγκτον επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για να εντείνει την πίεση που ασκεί στον Μαδούρο, να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία. Κατόπιν, στις αρχές του Αυγούστου, ο Τραμπ διέταξε να δεσμευθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι της Βενεζουέλας στη δικαιοδοσία της χώρας του και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με τη σοσιαλιστική κυβέρνησή της. Αντιδρώντας στις νέες ακόμα βαρύτερες αμερικανικές κυρώσεις, ο Μαδούρο ανέστειλε την 7η Αυγούστου τον διάλογο που διεξάγεται από τα μέσα Μαΐου ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησής του υπό την αιγίδα της Νορβηγίας.

 

ant1news

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ