Τραγωδία στο Πόρο: Τα σενάρια για την πτώση. Βίντεο – ντοκουμέντο, η στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου

Τις αιτίες που οδήγησαν στην συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο αναζητούν εμπειρογνώμονες.

Το ελικόπτερο ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ και αφού έκανε μία περιστροφή έπεσε στη θάλασσα.

Φως στην υπόθεση της μοιραίας πτώσης του Augusta A109C θα ρίξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πρώτες εκτιμήσουν κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο το οποίο έπεσε πάνω στα εναέρια καλώδια και ακολούθως έπεσε στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά. Εκεί που βρέθηκε η άτρακτος λίγες ώρες μετά και είχε κοπεί στα δύο. Μάλιστα, οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Εκεί που βρέθηκε η άτρακτος λίγες ώρες μετά και είχε κοπεί στα δύο. Μάλιστα, οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 δείχνει το ελικόπτερο να απογειώνεται και ελάχιστα δευτερόλεπτα φαίνεται η συντριβή του. Το βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που έμεινε στον αέρα το ελικόπτερο πριν τελικά συντριβεί στην θάλασσα, στον Πόρο, το απόγευμα της Τρίτης.

Ένα ακόμη βίντεο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δείχνει τοελικόπτερο λίγο πριν πέσει στη θάλασσα.

Οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη στην τραγωδία με τους τρεις νεκρούς. Οι εμπειρογνώμονες έχουν ένα ερώτημα να απαντήσουν: Το αν η πτώση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, ή σε μηχανική βλάβη.

Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που λένε πως είδαν το ελικόπτερο να προσπαθεί να πάρει ύψος και τελικά να εκρήγνυται, ενώ το επικρατέστερο σενάριο θέλει το ελικόπτερο να «μπλέκεται» σε καλώδια της ΔΕΗ.

  Πόρος: Περιμένοντας τους επιβάτες – Οι σέλφι του πιλότου πριν τη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου

Η προφητική ανάρτηση του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου στον Πόρο

Ανατριχίλα προκαλούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει το protothema.gr. Πρόκειται για τις πέντε τελευταίες σέλφι φωτογραφίες που τράβηξε ο άτυχος πιλότος του Agusta A109C, πέντε μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους επιβάτες και απογειωθεί, για να συντριβεί δευτερόλεπτα μετά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά, αλλά και για τα λόγια που τις συνόδευαν με παραλήπτη φιλικό του πρόσωπο. 

«Περιμένοντας τους επιβάτες στον Γαλατά Πόρου. Τώρα.» έγραφε στο τελευταίο ενδεχομένως γραπτό του μήνυμα ο άτυχος πιλότος του ελικοπτέρου Agusta A109C, Νίκος Καρυστινός, ελάχιστα μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους πελάτες. Εκείνη τη στιγμή ο πιλότος έστρεψε την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου προς το μέρος του και τράβηξε μερικές φωτογραφίες τον εαυτό του με σκοπό να τις στείλει σε φιλικό του πρόσωπο, θέλοντας να του δείξει πως όλα είναι εντάξει και πως βρίσκεται στον Πόρο για μια πτήση ρουτίνας με σκοπό να παραλάβει και να μεταφέρει δυο πελάτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Σε αυτές τις πέντε φωτογραφίες που δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το protothema.gr o πιλότος φαίνεται ήρεμος και νηφάλιος. Φοράει τη στολή του, τα γυαλιά του είναι κρεμασμένα στο πουκάμισο του και δείχνει να χαμογελάει. Τίποτα δεν προδικάζει τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Οι εικόνες δείχνουν έναν έμπειρο χειριστή που περιμένει να εκτελέσει το δρομολόγιο του, γιατί ακριβώς αυτό ήταν ο Νίκος Καρυστινός, σύμφωνα με πρόσωπα από το φιλικό του περιβάλλον. Πρώην εκπαιδευτής σε Φάντομ και Μιράζ στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα με ατελείωτες ώρες πτήσης ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε σχεδόν με το ζόρι, δείγμα του πόσο αγαπούσε τη δουλειά του.

«7 χιλιάδες ώρες πτήσης στην Πολεμική Αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα, η ζωή σου όλη, ήσουν και θα είσαι για πάντα ο καλύτερος πατέρας, τα παιδιά μας ήταν και είναι υπερήφανα που είσαι ο πατέρας τους» αναφέρει στην σπαρακτική της ανάρτηση στο facebook η πρώην σύζυγος του και μητέρα των τριών παιδιών τους τα οποία υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό. 

«Άδικα χάθηκες στους ουρανούς που πάντα λάτρευες» προσθέτει και συνεχίζει: «Η ευχή σου να ακολουθεί τα παιδιά μας πάντα πάντα, έκανες τόσα όνειρα για αυτά αλλά η μοίρα σου άλλα έγραψε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, γιατί εκεί θα πας. Δεν θα ξεχαστείς, τα παιδιά και τα μικρά τους είναι η συνέχεια σου. Καλό ταξίδι Νίκο μου.»

Ο Νίκος Καρυστινός είχε διατελέσει μοίραρχος των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και αποστρατεύτηκε ως σμήναρχος το 2017 για να εισέλθει έπειτα στον ιδιωτικό τομέα. Στην εταιρία Ifly σύμφωνα με πληροφορίες προσελήφθη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ακολουθώντας την διαδρομή κι άλλων απόστρατων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν λάτρης της ταχύτητας, οδηγούσε μηχανές μεγάλου κυβισμού, όμως ποτέ του δεν είχε ούτε ένα ατύχημα

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας περιμένει τα αποτελέσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που αναμένεται να ριξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο protothema.gr, είπε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μια φορές απο το ελικοδρόμιο. Όταν τα κατάφερε ακούστηκε μια έκρηξη και μετά άρχισαν να βγαίνουν καπνοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα στη συνέχεια ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και ήταν τότε που χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. 

Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr λίγο μετά τις 6 το απόγευμα δύο Ρωσίδες που γνώριζαν τους άτυχους Ρώσους και φιλοξενούνταν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος οδηγήθηκαν στις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να δώσουν κατάθεση για όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

 

news, topontiki, protothema

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ