Τι κάνει η ρευματοειδής αρθρίτιδα στα πόδια και τους αστραγάλους

Οταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), μπορεί να αναρωτιέστε πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αρθρώσεις σας. Σε πολλούς ανθρώπους, η ΡA ξεκινά σε μικρές αρθρώσεις, όπως εκείνες στα χέρια και τα πόδια.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 90% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα εμφανίσουν συμπτώματα στα πόδια ή στους αστραγάλους τους σε κάποιο σημείο. Για το 20% περίπου των ασθενών, τα συμπτώματα της ΡΑ εμφανίζονται πρώτα στα πόδια και τους αστραγάλους τους.

Ενα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ότι συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματός σας. Ετσι, αν έχετε συμπτώματα στο ένα πόδι, είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα να εμφανιστούν στην ίδια άρθρωση στο άλλο πόδι.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να παρακολουθείτε τα συγκεκριμένα σημάδια, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Διαβάστε παρακάτω πώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους αστραγάλους σας και διάφορα μέρη των ποδιών σας.

Τι κάνει η ΡA στον αστράγαλο: Αρχικά, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι έχετε δυσκολία με τις ράμπες ή τις σκάλες, λόγω των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με τον καιρό, η ΡA μπορεί να κάνει το περπάτημα και το να στέκεστε όρθιοι οδυνηρό.

Τι κάνει η ΡA στην περιοχή της φτέρνας: Αυτό το μέρος του ποδιού σας βοηθά με την πλάγια κίνηση. Η ΡA μπορεί να κάνει δύσκολο το να περπατήσετε σε ανώμαλες επιφάνειες όπως σε γρασίδι ή χαλίκι. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο γύρω από ένα μέρος της κνήμης ή του εξωτερικού ποδιού. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να κάνει τα οστά σας να μετακινηθούν και να αλλάξει την ευθυγράμμιση του ποδιού σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην καμάρα και γύρω από τον αστράγαλό σας.

Τι κάνει η ΡΑ στην κορυφή του ποδιού: Αυτό το μέρος του ποδιού σας είναι γνωστό ως πέλμα. Η ΡA κάνει τους συνδέσμους στο πέλμα σας να αποδυναμώνονται και μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του τόξου σας. Η ΡA προκαλεί ζημιά στις δομές που υποστηρίζουν το πόδι σας και μπορεί να κάνει το σχήμα του ποδιού σας να αλλάξει. Τα πόδια σας μπορεί να αρχίσουν να κατευθύνονται προς τα έξω. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένας οστεώδες χτύπημα στο τόξο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να καταστήσουν δύσκολο και οδυνηρό να φοράτε παπούτσια.

Γαμψοδακτυλία

Τι κάνει η ΡA στα δάχτυλα των ποδιών: Δύο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της ΡΑ περιλαμβάνουν τους κάλους και τη γαμψοδακτυλία. Με τους κάλους, η βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας διευρύνεται και προεξέχει. Αυτό μπορεί να κάνει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας να περνάει πάνω από το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού σας. Η γαμψοδακτυλία συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις στα δάχτυλα των ποδιών σας είναι εξαρθρωμένες λόγω επιπλοκών της ΡΑ. Αυτό δημιουργεί μια καμπή στα δάχτυλα των ποδιών σας, που γίνεται σταθερή και δεν κινείται, ακόμη και όταν φοράτε παπούτσια. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν και τις δύο αυτές οδυνηρές συνθήκες.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα ή αλλαγές με το γιατρό σας. Οι χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές μπορεί να σας βοηθήσουν να σταθείτε ξανά στα πόδια σας.

Τι να θυμάστε για την ΡΑ

* Περισσότερο από το 90% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα έχουν συμπτώματα στα πόδια ή στους αστραγάλους τους.

* Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να κάνει τα οστά σας να μετακινηθούν και να αλλάξει την ευθυγράμμιση του ποδιού σας.

* Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να κάνουν τους συνδέσμους στο μέσο του ποδιού σας να αποδυναμωθούν και μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του τόξου σας.

* Η ΡA, επίσης, μπορεί να προκαλέσει κάλους και σφυροδακτυλία των ποδιών.

* Οι χειρουργικές επιλογές μπορεί να σας βοηθήσουν να σταθείτε ξανά στα πόδια σας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ