Πώς να προστατευθείτε από την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν το αίμα σχηματίζει θρόμβο σε μία από τις εν τω βάθει φλέβες του σώματος, συνήθως στα πόδια ή την πυελική περιοχή, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι θρόμβοι του αίματος, υπάρχει φόβος να ταξιδέψουν στους πνεύμονες, κάτι που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, όταν ένας θρόμβος αίματος αποσπαστεί από μια φλέβα και εισέλθει στους πνεύμονες.

Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή και το 1/3 απ’ αυτούς μπορεί να πεθάνουν από την συγκεκριμένη κατάσταση. Όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, κατ’ αρχήν αποτρέποντας την εμφάνισή της. Και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σοβαρά ιατρικά προβλήματα, το να αποτρέψετε τη δημιουργία ενός θρόμβου αίματος, είναι πολύ ευκολότερο από την θεραπεία του όταν αυτός έχει ήδη εμφανιστεί.

Γνωρίστε τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η νοσηλεία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται, έχουν ήδη έναν παράγοντα κινδύνου για θρόμβους του αίματος, που ονομάζεται φλεβική θρομβοεμβολή, λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στο κρεβάτι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν επίσης την ηλικία, την παραμονή σε ακινησία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ένας πρόσφατος τραυματισμός, τα μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο χωρίς διακοπή για ξεμούδιασμα, τα ταξίδια με το αεροπλάνο, όπου μένει κανείς καθηλωμένος για πολλές ώρες σε μια όχι ιδιαίτερα βολική θέση σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αν οι άνθρωποι που νοσηλεύονται δεν λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, οι πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση κυμαίνονται από 10%-40% μεταξύ αυτών και όσων έχουν χειρουργηθεί. Οι πιθανότητες αυξάνονται από 40%-60% αν κάποιος έχει κάνει ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση.

Τόσο η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, όσο και η πνευμονική εμβολή, μπορεί να έχουν αλλά μπορεί και να μην έχουν συμπτώματα και συχνά μπορεί να εμφανιστούν αφού φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια και λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Δυναμική πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Εάν έχετε προγραμματίσει παραμονή στο νοσοκομείο, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας θα λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να μην αναπτύξετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Συζητήστε τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα σας. Αν πρόκειται να κάνετε χειρουργική επέμβαση δώστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με την ηλικία σας, τυχόν προβλήματα που είχατε στο παρελθόν με την φλεβική θρόμβωση, την παχυσαρκία ή τον καρκίνο. Εάν δεν ερωτηθείτε, θα πρέπει να το επισημάνετε από μόνοι σας.

Ρωτήστε για την πρόληψη. Ρωτήστε το γιατρό ή τους νοσηλευτές αν θα λάβουν μέτρα πρόληψης πριν την επέμβαση και αν δεν προτίθενται να λάβουν ρωτήστε γιατί. Επίσης, όταν ο γιατρός και οι νοσηλευτές σας δώσουν το ΟΚ για να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε, μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, να το κάνετε άμεσα. Η μετακίνησή σας είναι ένας τρόπος πρόληψης για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επιπλέον ρωτήστε αν πρέπει να πάρετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για να φορέσετε, καθώς αυτές αποτρέπουν από τη δημιουργία θρόμβων.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα. Οι πρησμένες γάμπες είναι σήμα κατατεθέν σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε, περιλαμβάνουν κόκκινες περιοχές στο πόδι, πρήξιμο σε μια περιοχή ή σε ολόκληρο το ένα πόδι, πόνο ή ευαισθησία στο ένα πόδι και μια περιοχή στο πόδι που είναι αισθητά ζεστή στην αφή.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αγωγή θρομβοπροφύλαξης αλλά μπορεί και όχι. Ο λόγος είναι τυχόν ανησυχίες για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μην φοβηθείτε να θέσετε το θέμα επί τάπητος. Πολλές φορές η παρακολούθηση πολλών ασθενών ταυτόχρονα μπορεί να τον κάνει να το ξεχάσει. Μια απλή υπενθύμιση θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε για την υγεία σας, επομένως ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των θρόμβων είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και να λάβετε τα μέτρα σας. Να προσέχετε τη διατροφή σας, να μην αμελείτε την άσκηση και το περπάτημα, να μην κάθεστε σε μια θέση για πολλές ώρες χωρίς να σηκώνεστε απ’ αυτήν για να ξεμουδιάσετε. Αν όμως τελικά συμβεί, τότε το κλειδί είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη θεραπεία, προκειμένου να προλάβετε τις σοβαρές επιπλοκές.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ