Προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου στα ούρα

Τα ούρα αποτελούνται από νερό και απόβλητα προϊόντα του οργανισμού που φιλτράρονται από τα νεφρά και συνήθως είναι διαυγή και με χρώμα από ασθενές κίτρινο μέχρι κεχριμπαρένιο.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic οι περισσότερες αλλαγές στο χρώμα των ούρων είναι αβλαβείς και προκύπτουν από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τροφές και χρωστικές.

Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν, ωστόσο, να είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι κάποιας σοβαρής νόσου.

Ροζ ή κόκκινα ούρα

Τα ροζ ή κόκκινα ούρα μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι. Το αίμα στα ούρα, μία κατάσταση που ονομάζεται αιματουρία, είναι η κύρια αιτία του συγκεκριμένου χρώματος. Η αιματουρία μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη του ουροποιητικού, από πέτρες στα νεφρά, από διόγκωση του προστάτη, από νεφρική νόσο ή από καρκίνο του νεφρού ή της ουροδόχου κύστης. Η χρόνια δηλητηρίαση από υδράργυρο και μια ασθένεια που ονομάζεται πορφυρία μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίμα στα ούρα. Τα πιο συχνά συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση, συχνή ούρηση, αίμα στα ούρα και ανάγκη να ουρήσει κανείς χωρίς να παράγει ούρα. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από κάποια μόλυνση, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία.

Δυσώδη ούρα

Τα ούρα που έχουν έντονη μυρωδιά ή είναι δυσώδη μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου ουρολοίμωξης. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πυρετό, ρίγη και διαλείπον κοιλιακό άλγος. Τα θολά ούρα και το αίμα στα ούρα μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδια ουρολοίμωξης. Για τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης, χρειάζεται συνταγή για αντιβιοτικά.

Σκουρόχρωμα ούρα

Τα καφέ ούρα μπορεί να είναι σήμα κινδύνου ηπατικής νόσου, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ο ίκτερος είναι συχνά το πρώτο σημάδι νόσου του ήπατος και προκαλεί σκούρα ούρα και κιτρινισμένα μάτια και δέρμα. Η κίρρωση του ήπατος, η ηπατίτιδα, ο καρκίνος του παγκρέατος, η παγκρεατίτιδα, ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου και η αλκοολική ηπατική νόσος, είναι καταστάσεις που προκαλούν σκουρόχρωμα ούρα. Αλλα συμπτώματα της νόσου του ήπατος περιλαμβάνουν διευρυμένη κοιλιά, αποπροσανατολισμό, εύκολους μώλωπες ή αιμορραγία, ναυτία, απώλεια όρεξης και κούραση. Η ηπατική νόσος είναι μια διαταραχή απειλητική για τη ζωή.

Ασυνήθιστη ποσότητα των ούρων

Η παραγωγή ούρων μειώνεται δραστικά ή σταματά εντελώς με την παρουσία οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που μειώνει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καφέ ούρα, πρήξιμο των ποδιών, των χεριών και του προσώπου, ναυτία, κόπωση, κνησμό και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας.

Αφρώδη ούρα

Τα περιστασιακά αφρώδη ούρα είναι φυσιολογικά και μπορεί να προκληθούν από την γρήγορη ούρηση ή από ήπια αφυδάτωση. Τα επίμονα αφρώδη ούρα, ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι πρωτεΐνης στα ούρα που απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση. Αν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνη στα ούρα, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής νεφρικής νόσου.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ