Ποια είναι τα σημάδια της ηπατικής ανεπάρκειας

Τα σημάδια της ηπατικής ανεπάρκειας είναι αρκετά σοβαρά και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Οταν χτυπήσει κάποιον η ηπατική ανεπάρκεια η λειτουργικότητα του ήπατος επιδεινώνεται ραγδαία.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή. Είναι μια κρίσιμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση υγείας και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Τι είναι η ηπατική ανεπάρκεια

Η ηπατική ανεπάρκεια προκύπτει όταν μεγάλα τμήματα του ήπατος δεν λειτουργούν πια. Η ηπατική ανεπάρκεια συνήθως συμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου καθώς το ήπαρ καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι η εμφάνιση σοβαρής ηπατικής βλάβης με διαταραχή της συνθετικής λειτουργίας και εγκεφαλοπάθεια, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων από την εμφάνιση συμπτωμάτων σε ένα προηγουμένως υγιές άτομο ή σε διάστημα δύο εβδομάδων από την εμφάνιση ίκτερου σε άτομο με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο.

Σημάδια της ηπατικής ανεπάρκειας

Στην αρχή τα συμπτώματα είναι μόνο ναυτία, απώλεια όρεξης, εξάντληση και διάρροια, αλλά καθώς η ηπατική ανεπάρκεια προχωρά, γίνεται ίκτερος, αρχίζουν οι εύκολες αιμορραγίες χωρίς φυσιολογική πήξη, ενώ αναπτύσσεται πρήξιμο και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα. Καθώς η ηπατική ανεπάρκεια εξελίσσεται, το άτομο αισθάνεται υπνηλία, αντιμετωπίζει απώλεια διανοητικών ικανοτήτων, ενώ μπορεί να πέσει σε κώμα.

Αιτίες της ηπατικής ανεπάρκειας

Υπάρχουν πολλές αιτίες της ηπατικής ανεπάρκειας. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η ηπατίτιδα, η κίρρωση, η πείνα, η πρόσληψη υπερβολικής ακεταμινοφαίνης, η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών και η αιμοχρωμάτωση. Μπορείτε να αποφύγετε την καταστροφή του ήπατός σας, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ, καταναλώνοντας φαγητό με σύνεση και αποφεύγοντας την επαφή με τα σωματικά υγρά των ανθρώπων που έχουν ηπατίτιδα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ηπατική ανεπάρκεια

Θα πρέπει να πάτε άμεσα στο γιατρό και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της ανεπάρκειας. Σε περίπτωση οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, η ανάκτηση είναι δυνατή με τη χορήγηση φαρμάκων. Σε περίπτωση που είναι σταδιακή, μπορεί να επιλεγεί ως θεραπεία η μεταμόσχευση ήπατος. Σε κάθε περίπτωση η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ