Οι πιο συχνές αιτίες μουδιάσματος στα πόδια

Το μούδιασμα στα πόδια γενικά προκαλείται από βλάβη των νεύρων και των μυών. Αυτή η βλάβη μπορεί να συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις, ή απλά να σχετιστεί με κακή τοποθέτηση του σώματος.

Καταστάσεις με τις οποίες συνδέεται είναι η παγίδευση νεύρων, η νόσος του Buerger (αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα), το σύνδρομο Leriche ή η περιφερική νευροπάθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί απλά να σχετίζεται με κακή τοποθέτηση του σώματος. Oσοι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο ή πιο σοβαρό μούδιασμα των ποδιών θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν για να εντοπίσουν την αιτία.

Το μούδιασμα του ποδιού σχετίζεται συχνά με την παγίδευση νεύρων. Η παγίδευση νεύρων μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως οίδημα των αρθρώσεων, κύστεις ή τραύμα. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις και δεν αναζητούν ιατρική περίθαλψη μπορούν συχνά να παρουσιάσουν μόνιμο μούδιασμα των ποδιών. Αλλα συχνά συμπτώματα της παγίδευσης νεύρων είναι ο πόνος, ή το μυρμήγκιασμα στα πόδια.

Στη νόσο του Buerger, τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια γίνονται φλεγμονώδη, οδηγώντας σε σοβαρό μούδιασμα. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά οδυνηρή και συχνά απαιτεί εκτεταμένη διαχείριση πόνου και φαρμακευτική αγωγή. Ατομα με νόσο του Buerger μπορεί επίσης να εμφανίσουν μυρμήγκιασμα και αίσθηση καψίματος στα πόδια, κακή κυκλοφορία και αποχρωματισμό ή μούδιασμα των ποδιών.

Το σύνδρομο Leriche είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μπλοκαρίσματα στην αορτή της καρδιάς. Αυτή η παρεμπόδιση έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό περιορισμό της ροής αίματος στα πόδια. Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Leriche παρουσιάζουν επίσης συχνά σοβαρή κόπωση και κρύα στα κάτω άκρα. Η κατάσταση αυτή θεωρείται πολύ σοβαρή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Μια άλλη συχνή αιτία του μουδιάσματος στα πόδια είναι η περιφερική νευροπάθεια. Οπως υποδηλώνει η ονομασία, οι συνθήκες αυτές αφορούν κυρίως το περιφερειακό μέρος του νευρικού συστήματος ή στα νεύρα εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αισθητηριακές, αυτόνομες ή κινητικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν το περιφερικό νευρικό σύστημα. Αλλες καταστάσεις που συνδέονται με την περιφερική νευροπάθεια περιλαμβάνουν την αδυναμία στους μύες, τις οδυνηρές κράμπες στα πόδια και τον εκφυλισμό των οστών.

Δεν είναι, ωστόσο, όλες οι αιτίες του μουδιάσματος στα πόδια ιδιαίτερα σοβαρές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μούδιασμα στα πόδια μπορεί να προκληθεί απλώς με το κάθεται κάποιος με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτός ο τύπος μουδιάσματος δεν θεωρείται επικίνδυνος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με στάση και περπάτημα. Οσοι είναι υπέρβαροι ή πάσχουν από μη ρυθμισμένο διαβήτη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μουδιάσματος στα πόδια τους αν τα έχουν σταυρωμένα.

Αν και το μούδιασμα στα πόδια δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή κατάσταση από μόνο του, εντούτοις μπορεί να είναι ενδεικτικό χρόνιων προβλημάτων υγείας. Εκείνοι που παρουσιάζουν προοδευτικά αυξημένο μούδιασμα των ποδιών θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό, προκειμένου να καθορίσουν την αιτία της πάθησης. Σε πολλές περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη χρήση φαρμάκων ή αλλαγών τρόπου ζωής.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ