Λύκος, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Ο λύκος είναι μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους υγιείς ιστούς, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη τους.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο δέρμα, αλλά πιο συχνά ο λύκος προκαλεί επίσης εσωτερικά προβλήματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν αγωγές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

joint-pain

Σύμπτωμα: Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες είναι συχνά το πρώτο σημάδι του λύκου. Αυτός ο πόνος τείνει να υπάρχει και στις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των καρπών, των χεριών, των δακτύλων και των γονάτων. Οι αρθρώσεις μπορεί να έχουν φλεγμονή και να τις αισθάνεστε ζεστές στην αφή. Αλλά σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο λύκος συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις.

rash

Σύμπτωμα: Εξάνθημα πεταλούδας

Ενα ενδεικτικό σημάδι του λύκου είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας σε όλη την επιφάνεια των μάγουλων και την γέφυρα της μύτης. Αλλα κοινά προβλήματα του δέρματος περιλαμβάνουν ευαισθησία στον ήλιο, κόκκινες κηλίδες, ή λέπια, πορφυρό εξάνθημα σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης πληγές στο στόμα.

lupus-nails

Σύμπτωμα: Αλλαγές στα νύχια

Με το λύκο τα νύχια μπορούν να σπάσουν ή να πέσουν. Μπορούν να αποχρωματιστούν και να αποκτήσουν κόκκινες ή μπλε κηλίδες στη βάση τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στο δέρμα γύρω από τη βάση του νυχιού, που θα κάνει τα νύχια κόκκινα.

a-fever

Σύμπτωμα: Πυρετός και κόπωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο παρουσιάζουν κόπωση σε κάποιο βαθμό, τέτοια που να τους δυσκολεύει να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές δραστηριότητες ή να ασκηθούν εντατικά. Οι περισσότεροι ασθενείς, επίσης, έχουν χαμηλό πυρετό από καιρού εις καιρόν. Αυτός, μάλιστα, ο ανεξήγητος πυρετός μπορεί να είναι το μόνο προειδοποιητικό σημάδι.

light

Σύμπτωμα: Ευαισθησία στο φως

Πολλοί άνθρωποι με λύκο είναι ασυνήθιστα ευαίσθητοι στον ήλιο και σε άλλες μορφές υπεριώδους φωτός. Μια μέρα στην παραλία μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα σε περιοχές εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και μπορεί να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα του λύκου. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να κάνουν τα άτομα με λύκο ακόμα πιο ευαίσθητα στο υπεριώδες φως.

hair-loss

Σύμπτωμα: Τριχόπτωση

Τα συμπτώματα του λύκου τείνουν να έρχονται και να φεύγουν κι αυτό περιλαμβάνει και την απώλεια των μαλλιών. Οι ασθενείς μπορεί να περάσουν περιόδους όπου τα μαλλιά πέφτουν αφήνοντας εκτεθειμένα μεγάλα σημεία του κεφαλιού, ενώ άλλες γίνονται λεπτότερα σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Μόλις η έξαρση περάσει, μπορεί να φυτρώσουν νέα μαλλιά.

raynaud's

Σύμπτωμα: Το φαινόμενο Raynaud

Μερικοί άνθρωποι με λύκο έχουν αναπτύξει μια κατάσταση που ονομάζεται φαινόμενο Raynaud. Σ’ αυτή την περίπτωση τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να αρχίσουν να πονάνε, να μουδιάζουν και να είναι ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συναισθηματικό στρες. Αυτό συμβαίνει όταν σπάνε μικρά αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης, της νόσου, τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να μετατραπούν σε λευκά ή μπλε. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί κανείς να το έχει χωρίς να έχει λύκο, ή άλλη σοβαρή επιπλοκή για την υγεία του.

knee-pain

Λύκος ή κάτι άλλο;

Στην αρχή ο λύκος μπορεί να μοιάζει όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και οίδημα ή ινομυαλγία, η οποία προκαλεί κόπωση και πόνο. Μια πτυχή που ξεχωρίζει τον λύκο από την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πως στην περίπτωσή του εκτός από πόνο και κόπωση υπάρχουν και δερματικά εξανθήματα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για λύκο ή για άλλη ασθένεια.

blood_tests

Διάγνωση

Η διάγνωση του λύκου μπορεί να είναι δύσκολη. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να μιμηθεί άλλες συνθήκες και συχνά ακολουθεί διαφορετική πορεία σε κάθε άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι έχουν για πολλά χρόνια συμπτώματα, προτού αναπτυχθεί η νόσος. Αν και δεν  υπάρχει κάποιο τεστ ειδικά για το λύκο, ορισμένες πρωτεΐνες εμφανίζονται συνήθως στο αίμα του ασθενούς. Μια εξέταση αίματος για αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) μπορούν να προσφέρουν μια κρίσιμη ένδειξη. Αλλες εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να ελέγξουν τα κύτταρα, τη λειτουργία των νεφρών, τον χρόνο πήξεως. Μια βιοψία ιστού ενός εμπλεκόμενου οργάνου, όπως το δέρμα ή τα νεφρά βοηθά μερικές φορές με τη διάγνωση.

lupus-women

Ποιος κινδυνεύει να αποκτήσει λύκο;

Ο καθένας θα μπορούσε να αποκτήσει λύκο, ωστόσο είναι μια ασθένεια που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, περίπου 10 φορές περισσότερο απ’ ό,τι τους άνδρες. Εκτός από το φύλο (γυναίκα) οι πιθανότητες για να νοσήσει κανείς είναι:

* Να είναι μεταξύ 20 και 40 ετών

* Να σχετίζεται με κάποιον που έχει λύκο

* Να είναι Λατίνος, Ασιάτης ή Αφρο-αμερικανός

lupus-skin

Τύποι λύκου

Οταν οι άνθρωποι λένε «λύκος» εννοούν συνήθως «συστηματικός ερυθηματώδης λύκος», η πιο κοινή και σοβαρή μορφή. Αλλά υπάρχουν και άλλα είδη. Ο δερματικός ερυθυματώδης λύκος που ονομάζεται επίσης δισκοειδής λύκος, περιορίζεται στο δέρμα και δεν προκαλεί στα όργανα τη βλάβη που προκαλεί ο συστηματικός ερυθυματώδης λύκος. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ένα κυκλικό εξάνθημα.

medicine_pills

Ιατρικές θεραπείες για λύκο

Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του λύκου. Αυτοί περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδείς κρέμες για τα εξανθήματα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τους πόνους στις αρθρώσεις και τον πυρετό. Τα φάρμακα κατά της ελονοσίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου των αρθρώσεων, στα έλκη και τα εξανθήματα. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να δοθούν ως χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν και ενδοφλεβίως. Οι άνθρωποι με σοβαρής μορφής λύκο μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Lupus-to-Living

Προσωπική φροντίδα για τον λύκο

Με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να μειώσετε τις εξάρσεις του λύκου:

* Καλυφθείτε όταν είστε κάτω από τον ήλιο.

* Μην καπνίζετε

* Να ασκείστε τακτικά

* Βελτιώστε τις ικανότητες διαχείρισης του άγχους σας

* Φροντίστε επίσης να ξεκουράζεστε επαρκώς. Μερικοί άνθρωποι με λύκο χρειάζονται περισσότερες από 12 ώρες ύπνο.

_kidneys

Λύκος και προβλήματα στα νεφρά

Καθώς ο λύκος εξελίσσεται, μπορεί να παρεμβαίνει στα όργανα του σώματος. Μέχρι και τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που πάσχουν από λύκο, μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στα νεφρά. Αυτά τα προβλήματα δεν προκαλούν συμπτώματα, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Οι περισσότεροι ασθενείς μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα στα νεφρά τους, όταν μια εξέταση ούρων αποκαλύπτει αίμα ή μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεΐνης.

heart

Λύκος και καρδιακά προβλήματα

Το πιο κοινό πρόβλημα του λύκου που συνδέεται με την καρδιά, είναι μια φλεγμονή στο σάκο γύρω από την καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Οι άνθρωποι με λύκο, έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πλάκα που περιορίζει ή μπορεί και να φράξει τις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο. Αλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις βαλβίδων και φλεγμονή του καρδιακού μυός. Αν αισθανθείτε πόνο στο στήθος καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες, αντί να προσπαθήσετε να καταλάβετε από μόνος σας τι τον προκάλεσε.

lungs

Λύκος και προβλήματα στους πνεύμονες

Ο ιστός που περιβάλλει τους πνεύμονες γίνεται φλεγμονή σε περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με λύκο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά την αναπνοή ή πόνο στο στήθος ή να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα. Μερικές φορές ο λύκος προκαλεί πόνο στο στήθος που δεν σχετίζεται με τους πνεύμονες ή την καρδιά. Αντ’ αυτού, ο πόνος προέρχεται από μια φλεγμονή των μυών στο στήθος ή στις αρθρώσεις των πλευρών. Κάθε πόνος στο στήθος θα πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από έναν γιατρό.

digestion

Λύκος και πεπτικά προβλήματα

Τα πεπτικά προβλήματα δεν είναι συχνό φαινόμενο στον λύκο, ωστόσο μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στην κοιλιά, εμετό, ναυτία, δυσκολία στην κατάποση ή φλεγμονή του ήπατος ή του παγκρέατος. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον ίδιο το λύκο ή με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου. Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια των εξάρσεων του λύκου.

anemia

Λύκος και αναιμία

Ο λύκος και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία, μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία αναιμίας σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή δεν κάνει αρκετά, ή επειδή τα αιμοσφαίρια καταστρέφονται πολύ γρήγορα, πριν προλάβουν να αντικατασταθούν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση και δύσπνοια.

nervous-system

Λύκος και νευρικό σύστημα

Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στο νευρικό σύστημα με πιο συνηθισμένα τους πονοκεφάλους. Τα ήπια προβλήματα μνήμης είναι μια λιγότερη συχνή κατάσταση που μπορεί να πηγαινοέρχεται. Μερικοί άνθρωποι με λύκο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις.

mental

Λύκος και ψυχική υγεία

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ένας ακόμα κίνδυνος για τα άτομα με λύκο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα του επηρεασμού του νευρικού συστήματος σε συνδυασμό με την συναισθηματική πίεση που προκαλεί η χρόνια ασθένεια. Οταν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη διάθεσή σας, συζητήστε το με το γιατρό σας. Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη και το άγχος.

pregnant-

Λύκος και εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες με λύκο μπορούν να μείνουν έγκυες αν και η κατάσταση της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Επειδή τα συμπτώματα του λύκου, εξαφανίζονται και επανέρχονται, η καλύτερη στιγμή για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, είναι η περίοδος που τα συμπτώματα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Οι γυναίκες που συλλαμβάνουν όταν τα συμπτώματα είναι σε ύφεση, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές. Βεβαιωθείτε ότι ο μαιευτήρας σας γνωρίζει ότι έχετε λύκο. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί και μπορείτε να υποβληθείτε σε επιπλέον έλεγχο για να εξασφαλιστεί ότι θα έχετε μια επιτυχή εγκυμοσύνη.

neonatal

Νεογνικός λύκος

Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με λύκο είναι απολύτως υγιή. Ομως, σε σπάνιες περιπτώσεις το νεογέννητο μιας μητέρας που έχει λύκο, μπορεί να έχει νεογνικό λύκο  (λύκος που προσβάλλει τα νεογέννητα). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα, αναιμία ή ηπατικά προβλήματα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από λίγους μήνες και δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες. Ωστόσο, μερικά μωρά με νεογνικό λύκο μπορεί να γεννηθούν με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Margie

Ζώντας με λύκο

Η κούραση και ο πόνος στις αρθρώσεις που σχετίζονται με λύκο μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για εσάς να εργαστείτε ή να φροντίσετε τα παιδιά σας. Μπορεί να χρειαστεί να περικόψετε τις δραστηριότητές σας ή να ζητήσετε βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο είναι σε θέση να συνεχίσουν τη ζωή τους  πραγματοποιώντας τις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ