Tι γίνεται στον οργανισμό όταν είναι χαμηλά τα λευκά αιμοσφαίρια;

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση μολύνσεων και άλλων ανωμαλιών στο αίμα, το μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων, το καθένα από τα οποία είναι απαραίτητo για την άμυνα του οργανισμού έναντι κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας, όπως βακτήριο, ιός, μύκητας, παράσιτο ή αλλεργική αντίδραση.

Αν ένα άτομο έχει χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, το σώμα του γίνεται επιρρεπές σε σοβαρές ασθένειες και λοιμώξεις. Ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως λευχαιμία, υπερθυρεοειδισμός, απλαστική αναιμία, ή μια μολυσματική ασθένεια.

Ενας ανεπαρκής αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να είναι μια δυνητικά επικίνδυνη παρενέργεια από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή από θεραπεία ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας.

Είναι σύνηθες για ένα άτομο με καρκίνο να υποφέρει από χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ενας συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, η λευχαιμία, είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τα λευκά αιμοσφαίρια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λευχαιμία πλήττει άμεσα τον ιστό που συνθέτει το μυελό των οστών, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε κάποια λιγότερο υγιή και σε μια πληθώρα μεταλλαγμένα και κατεστραμμένα λευκά αιμοσφαίρια.

Οι γιατροί μπορούν να τσεκάρουν για λευχαιμία και άλλους καρκίνους, μέσω εξετάσεων αίματος και εκχύλισης μυελού των οστών για να προσδιοριστεί ο αριθμός και η κατάσταση των λευκών αιμοσφαιρίων. Η λευχαιμία συνήθως αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Δυστυχώς, οι πιο δημοφιλείς θεραπείες για λευχαιμία και άλλους τύπους καρκίνου, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία προορίζονται να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τα ανώμαλα κύτταρα, αλλά σ’ αυτή την προσπάθεια είναι πολλά τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια που παθαίνουν επίσης βλάβη στη διάρκεια της θεραπείας.

Πολλά άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιψυχωσικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορούν να καταστρέψουν τα λευκά κύτταρα του αίματος με τη μακροχρόνια χρήση. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν την τόνωση του ανοσοποιητικού με φάρμακα για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων των θεραπειών κατά του καρκίνου, καθώς και άλλων θεραπειών.

Ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να υποδεικνύει την παρουσία μιας σοβαρής βακτηριακής, ιικής ή μυκητιασικής λοίμωξης, που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Ορισμένες συγγενείς διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του λύκου και της μυελοΐνωσης, αναγκάζουν το σώμα να επιτεθεί στο δικό του αμυντικό σύστημα, καταστρέφοντας το μυελό των οστών και τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα άτομα μπορεί να υποφέρουν από απλαστική αναιμία, μια κατάσταση όπου ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει νέα κύτταρα του αίματος. Η έλλειψη βιταμινών ή ανόργανων αλάτων, η γρίπη, ο τυφοειδής πυρετός και η ελονοσία, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ένα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ