Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή φλεγμονή σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό συμπτωμάτων εξασθένησης στα πόδια.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως ένας αριθμός από φάρμακα είναι διαθέσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων ή στην τροποποίηση και επιβράδυνση της προόδου της ασθένειας.

Αδυναμία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή. Η αδυναμία στους μύες είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αν και η αδυναμία αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μυ στο σώμα, η αδυναμία των κάτω άκρων μπορεί να δημιουργήσει τα πιο σοβαρά προβλήματα σε έναν ασθενή με τη συγκεκριμένη νόσο. Η αδυναμία αυτή μπορεί να προκαλέσει θέματα όπως πτώση άκρου ποδός (foot drop) ή σύρσιμο του ποδιού. Αυτές οι συνθήκες παρεμποδίζουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να παραμείνει κινητικό και να φέρνει εις πέρας όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι βοηθητικές συσκευές, όπως μπαστούνι, περιπατητής ή αναπηρική καρέκλα μπορεί να παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα στο πόδι.

Σπαστικότητα

Ενώ η μυϊκή σπαστικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τύπο μυών του σώματος, οι μύες των ποδιών προσβάλλονται συνηθέστερα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται σε περίπου το 62% των ασθενών με την προοδευτική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η σπαστικότητα προκαλεί δυσκαμψία ή ακούσιες μυϊκές συσπάσεις ή κινήσεις. Υπάρχουν δύο τύποι σοβαρής σπαστικότητας που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σπαστικότητα καμπτήρων μυών και η σπαστικότητα εντεινόντων μυών. Η σπαστικότητα καμπτήρων μυών επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους μηριαίους και τους καμπτήρες του ισχίου και μπορεί να είναι δύσκολο να λυγίσει κανείς τους γοφούς ή τα γόνατα κανονικά. Η σπαστικότητα εντεινόντων μυών επηρεάζει κυρίως τους τετρακέφαλους και τους προσαγωγούς και μπορεί να αναγκάσει τα πόδια να παραμένουν σφιγμένα μεταξύ τους ή να διασταυρώνονται οι αστράγαλοι. Διάφορες μορφές άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στα πόδια σε ορισμένους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Χρόνιος πόνος

Ο συχνός, χρόνιος πόνος, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που βιώνουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με μελέτες, το 55% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικό πόνο σε κάποιο χρονικό σημείο, ενώ ο χρόνιος πόνος αναφέρθηκε από το 48% των ασθενών αυτών. Ενώ ο πόνος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, στο πόδι είναι πιο συχνός. Ο χρόνιος πόνος στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να σταθεί κανείς ή να περπατήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στο πόδι που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα ή εναλλακτικές θεραπείες, όπως η γιόγκα ή ο βελονισμός.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ