“Μιστέρο Μπούφο” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας | Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πρεμιέρα

Εχτές Κυριακή 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας “Μιστέρο Μπούφο” του Ιταλού Νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο στην αυλή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου παρουσία πλήθους κόσμου, που ήλθε για να απολαύσει την δουλειά των τριών ταλαντούχων ηθοποιών , Δημήτρη Φραγκιόγλου (που υπέγραφε και την σκηνοθεσία) , Γιώργου Τσαπόγα και Χάρη Φλέουρα και να τους καταχειροκροτήσει στο τέλος της παράστασης.

 

Το να παρουσιάζεις κείμενα του Ντάριο Φο δεν είναι κάτι εύκολο. Μιλάμε για έναν από τους πιο αντισυμβατικούς σύγχρονους συγγραφείς που πραγματεύεται πολύ ευαίσθητα για την κοινωνία θέματα, όπως η θρησκεία, η ανισότητα, το χρήμα, η διάβρωση των ηθών των ανθρώπων, η εξουσία και δεν διστάζει να καταγγείλει και να καυτηριάσει την κατάσταση που επικρατεί άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο και άλλοτε με πιο σοβαρό και σκληρό λόγο πάντα όμως έχοντας το θάρρος της γνώμης του.

 

Στο “Μιστέρο Μπούφο” του οποίου ο τίτλος σημαίνει στα ιταλικά «Κωμικό Μυστήριο»ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των εν λόγω ιερών δραμάτων και τις ξανάγραψε μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε αριστουργήματα προφορικού λόγου και σατιρικής ποίησης που εκμηδενίζουν χρονικές και ιδεολογικές αποστάσεις. Στα κείμενα του το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικό και  συνάμα κωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική σάτιρα. Ο Φο χρησιμοποίησε αυτές τις ιστορίες, για να ασκήσει αφενός κριτική στην εκκλησία και την εξουσία, αλλά και να χρησιμοποιήσει την λαϊκή τους ευαισθησία, για να δώσει φωνή σε αυτούς που βρίσκονται πάντα από κάτω.

 

 

Ο ίδιος λόγω της αριστερής του ιδεολογίας φαίνεται να έχει κάποιες εμμονές με το δίπτυχο θρησκεία-εξουσία, εν τούτοις το πρόσωπο του Ιησού το αντιμετωπίζει με πολύ σεβασμό και τονίζει την  γλυκιά μορφή,που είναι κοντά στον απλό άνθρωπο και προσπαθεί να τον σώσει με τα πάθη του (αφήνοντας μια υπόνοια κριτικής στον σκληρό Πατέρα Θεό που αφήνει να συμβαίνουν όλες αυτές οι αδικίες στον κόσμο με πρώτη και καλύτερη την θυσία του γιού του) . Είναι ένας πολύ δυνατός και πραγματικά γενναίος συγγραφέας, που γράφει ό,τι νιώθει και πιστεύει, όσο προκλητικό κι επικίνδυνο κι αν είναι. Γιαυτό η γραφή του έχει μια μεγάλη σκληρότητα, αλλά και μια βαθιά ευαισθησία και φυσικά, πολύ και κυνικό χιούμορ.

Ως πρός την παρουσίαση του έργου από τους τρεις ταλαντούχους ηθοποιούς στην αυλή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου επέλεξε μια  μινιμαλιστική παρουσίαση, χωρίς φανταχτερά σκηνικά και κοστούμια , ακριβώς γιατί το κείμενο είναι ιδιαίτερο και πρέπει όλη η προσοχή των θεατών να στραφεί στα λόγια και τα μηνύματα του συγγραφέα. Ερμηνευτικά και οι τρεις ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό δείχνοντας το υποκριτικό τους ταλέντο, αφού συχνά χρειάστηκε να υποδυθούν περισσότερους του ενός χαρακτήρες στην ίδια σκηνή , ενώ πολύ συχνές ήταν οι μεταπηδήσεις και οι εναλλαγές από το κωμικό στο δραματικό στοιχείο. Κατόρθωσαν λοιπόν άλλοτε να διασκεδάζουν, άλλοτε να συγκινούν και άλλοτε να προβληματίζουν το κοινό που παρακολουθούσε.  Απόδειξη των μεστών ερμηνειών τους το θερμό χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος της παράστασης.

Το Μιστέρο Μπούφο θα παρουσιάζεται στην αυλή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας μέχρι τις 18 Ιουλίου και το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουλίου στις 21.00 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Παίζουν Γιώργος Τσαπόγας , Χάρης Φλέουρας , Δημήτρης Φραγκιόγλου

    Φωτογραφίες από την παράσταση : 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ